Donesena uredba o načinu vođenja registra državnih zaposlenika

23.07.2020. 13:28 / Izvor: Akta.ba
Donesena uredba o načinu vođenja registra državnih zaposlenika

Uredbom je previđeno i uvođenje imovinskog kartona za sve zaposlenike u organima državne službe u FBiH.

Federalna vlada je donijela Uredbu o sadržaju i načinu vođenja registra zaposlenih u organima državne službe u FBiH koja uređuje sadržaj i način vođenja podataka, kao i zaštitu i dostupnost podataka koji se vode u Registru zaposlenih u organima državne službe FBiH, kantona, gradova i općina, te u drugim organima i službama, osim ako posebnim kantonalnim propisima nije uređeno drugačije. Registar sadrži osnovne podatke o organu državne službe i njegovoj unutrašnjoj organizaciji, o radno-pravnim odnosima i drugim statusnim pitanjima, radnom vremenu zaposlenika, ocjeni rada zaposlenih, disciplinskoj odgovornosti, stručnom usavršavanju, te e-karton zaposlenika.

Uredbom je previđeno i uvođenje imovinskog kartona za sve zaposlenike u organima državne službe u FBiH.

U obrazloženju za donošenje ove uredbe je navedeno da je, vodeći se preporukama Evropske komisije o harmonizaciji službeničkog sistema u FBiH i preporukama Podgrupe za reformu javne uprave u BiH o kreiranju jedinstvene informacione platforme za upravljanje ljudskim resursima, Agencija za državnu službu FBiH, u okviru Ureda koordinatora za reformu javne uprave Fonda za reformu javne uprave, pokrenula postupak izrade tehničke specifikacije i inicirala projektni zadatak za unapređenje informacionog sistema koji bi olakšao cjelokupne procese upravljanja ljudskim resursima u državnoj službi. 

To uključuje proces zapošljavanja, vođenja evidencije o broju zaposlenih u državnoj upravi, kadrovsko planiranje, sistematizaciju radnih mjesta, upravljanje radnim učinkom, administraciju radnog vremena, vođenje disciplinskog postupka, stručno usavršavanje, izvještavanje i administraciju dokumenata. 

Prioritetni ciljevi bili su realizacija mjera iz Analitičkog izvještaja Evropske komisije 2019.-2020. i dokumenta „Okvir politike za razvoj upravljanja ljudskim potencijalima u strukturama javne uprave u BiH" kojeg je Vlada Federacije BiH usvojila 15.11.2017. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti