Doneseni zaključci o raspodjeli prihoda od putarina

27.07.2018. 13:34 / Izvor: Akta.ba
Doneseni zaključci o raspodjeli prihoda od putarina

Vlada FBiH traži analizu uplaćenih i raspoređenih sredstava od putarina, po entitetima i Brčko Distriktu BiH, za period od 2009. godine do januara 2018. godine.

Vlada Federacije BiH danas je nastavila raspravu, započetu na 152. sjednici u Mostaru, o informaciji o donošenju privremene Odluke Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH o raspodjeli prihoda od putarina. Raspravu o ovome inicirao je federalni premijer Fadil Novalić.

Riječ je o Odluci sa 30. sjednice UO UIOBiH, održanoj 10.7.2018. godine, o kojoj su mediji izvijestili, a o čemu Vlada FBiH, do tog momenta, nije bila upoznata, navodi se u zahtjevu federalnog premijera. Polazeći od toga, kao i značaja sredstava od putarina za ukupni razvoj FBiH, federalni premijer, na čiju je inicijativu informacija i uvrštena u dnevni red, 12.7.2018. članovima Upravnog odbora UIOBiH, koji u tom tijelu predstavljaju Federaciju BiH, uputio zahtjev da Vladi FBiH dostave kompletnu informaciju o donošenju Odluke od 10.7.2018. godine.

Danas je Federalna vlada zaključila da od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje zatraži informacije na osnovu kojih je analitičkih pokazatelja glasano za donošenje Odluke o izmjeni Odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od putarina za autoputeve i iz kojih razloga do danas nije donesena Odluka o konačnoj raspodjeli prihoda od putarina za autoputeve.

Također, Vlada FBiH traži analizu uplaćenih i raspoređenih sredstava od putarina, po entitetima i Brčko Distriktu BiH, za period od 2009. godine do januara 2018. godine (za vrijeme važenja Zakona o akcizama u BiH, tj. za vrijeme važenja naplate prihoda od putarine u iznosu od 0,10 KM za autoputeve), kao i procjenu uplate i raspodjele sredstava od putarina po korisnicima na godišnjem nivou po novoj Odluci (po osnovu Zakona o akcizama u BiH, tj. za vrijeme važenja naplate prihoda od putarine u iznosu od 0,25 KM za autoputeve),

Od UO UIOBiH Vlada zahtijeva i informaciju o tome zašto je, pri glasanju za Odluku o izmjeni Odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od putarina za autoputeve, prekršena odredba člana 46. Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, na što ih je aktom od 13.04.2018. godine upozorio direktor Uprave za indirektno oporezivanje.

Od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje Federalna vlada traži dostavljanje informacija o dnevnom redu zakazanih sjednica, kako bi Vlada Federacije BiH zauzela stav o svim tačkama s ciljem zastupanja interesa i politika Federacije BiH.

U skladu s članovima 34. i 36. Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i članom 35. Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, Vlada Federacije BiH traži od UO UIOBiH da angažuju vanjsko profesionalno i nezavisno tijelo radi revizije prikupljanja i raspodjele prihoda koju vrši Uprava. Ovaj postupak treba provesti uz punu saradnju javnih revizorskih institucija Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Republike Srpske, imajući u vidu implikacije vezano za raspodjelu indirektnih poreza.

U skladu s članom 6. Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Vlada FBiH od direktora Uprave za indirektno oporezivanje traži da joj dostavi analitičke pokazatelje i kriterije na osnovu kojih je predložio Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje da 10.07.2018. godine donese Odluku o privremenoj raspodjeli prihoda od putarina za autoputeve, te da u skladu sa članom 29. stav 2. Zakona, Vladi FBiH, kao ovlaštenom organu korisnika, dostavlja izvještaje iz čl. 21., 24., 25., 26., 27. i 28. Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Vlada FBiH danas je formirala Koordinacioni tim za praćenje uplata na Jedinstveni račun i raspodjele prihoda od svih indirektnih poreza. Zadatak ovog tima je da, jednom mjesečno, Vladi FBiH dostavi informaciju o uplaćenim i raspoređenim prihodima, te o ostvarenoj krajnjoj potrošnji na osnovu kojih se vrši utvrđivanje koeficijenata za raspodjelu indirektnih poreza. Koordinacioni tim čine predstavnici ureda premijera i zamjenika premijera FBiH i federalnog ministra finansija.

Vlada Federacije BiH je ovlastila premijera FBiH da pred Sudom Bosne i Hercegovine odmah, a najkasnije za osam dana, podnese zahtjev za određivanje privremene mjere za zabranu primjene Odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od putarina za autoputeve i njeno stavljanje van snage.

Federalna vlada od UO UIOBiH traži da hitno, u skladu s članom 9. Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i članom 21. Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, pristupi donošenju metodologije po kojoj će biti raspodjeljivani prihodi od putarine za autoputeve i druge puteve.

U skladu sa odredbama Uredbe o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH, Vlada FBiH je zadužila Nadzorni odbor i Upravu JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar da joj odmah, a najkasnije u roku od tri dana, dostave posebne informacije iz svojih nadležnosti, a vezano za likvidnost, te koje su postupke i mjere finansijskog nadzora poduzeli Nadzorni odbor i Uprava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti