Donijet program hitne sanacije poljoprivrednog zemljišta

19.05.2014. 15:13 / Izvor: eKapija.ba
Donijet program hitne sanacije poljoprivrednog zemljišta

Federalni zavod za agropedologiju donio je Program hitnih mjera sanacije poplavljenog poljoprivrednog zemljišta

Federalni zavod za agropedologiju, u skladu s Zaključkom Vlade FBiH od 15. maja i Uredbom o organizovanju službi zaštite i spašavanja FBiH te člana 8. Pravilnika o organizovanju i funkcionisanju Službe za kontrolu zemljišta (Agropedologija), donio je Program hitnih mjera sanacije poplavljenog poljoprivrednog zemljišta, navedeno je u Informaciji Federalne uprave civilne zaštite (CŽ) o stanju na poplavljenim područjima u Federaciji Bosne i Hercegovine za 18. maj, koju je prenio Ured Federalne vlade za odnose s javnošću.

Plan Federalnog zavoda za agropedologiju, osim obavijesti Federalnom štabu CŽ i Federalnoj upravi CŽ o poduzimanju hitnih mjera sanacije poplavljenog poljoprivrednog zemljišta, nalaže da općinski štabovi CŽ u općinama obavijeste o stanju poplavljenih područja radi uzimanja uzoraka tla s poljoprivrednih zemljišta s kojih se povukla voda.

"Izvršiti obilazak terena i što je brže moguće uzeti uzorke tla na svim poplavljenim područjima, a u skladu sa tačkom 3. Zaključaka Vlade Federacije BiH. 4.

Odmah dostaviti informaciju o hitnim mjerama sanacije poplavljenog poljoprivrednog zemljišta, u kojoj se preporučuje svim poljoprivrednicima da što hitnije izvrše uklanjanje površinskih voda i voda iz depresija na način da se plugovima ili drugim oruđima prokopaju jarci ili kanali prema recipijentima (kanalima za odvodnju ili vodotocima) kako bi se usjevi i zasadi spasili od gušenja korjenovog sistema.

Vladi Federacije BiH i Federalnoj upravi civilne zaštite u što kraćem roku dostaviti izvještaj o stanju zagađenosti zemljišta teškim metalima i organskim polutantima poplavljenih područja i mjerama zaštite i sanacije, a koja se trebaju poduzeti na istraženim područjima", navedeno je u saopćenju.

Federalni štab civilne zaštite je u stalnom zasjedanju, prati situaciju na terenu i poduzima sve mjere i radnje u cilju spašavanja ljudskih života.

Većina snaga civilne zaštite (službi i jedinica civilne zaštite) upućeno je radi pružanja pomoći stanovništvu na ugroženim područjima u Federaciji Bosne i Hercegovine prema utvrđenim prioritetima.

Jučer je upućeno pet zahtjeva za pomoć Oružanih snaga BiH, od toga dva za općinu Orašje (jedan za slanje helikoptera radi evakuacije stanovništva a drugi radi dostavljanja vreća za pijesak), jedan za općinu Tuzla za obezbjeđenje tri kamiona s ceradama radi dostavljanja hrane te evakuacije stanovništva i dva zahtjeva za općinu Zenica za naselja: Starina, Šerići, Bistrica, Vukotići i Jastrebac, i to oba za slanje helikoptera radi transporta s heliodroma Zenica medicinskih ekipa, lijekova, vode, hrane i agregata te evakuaciju građana.

Na preporuku Federalnog štaba civilne zaštite upućenu kantonalnim ministarstvima poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona, Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona proslijedilo je informacija o zdravstvenom stanju životinja na području tog kantona.

Predloženi su mjere te upustvo za postupanje sa stokom u slučaju poplave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti