Donji Vakuf dobija zaobilaznicu: Izgradnja počinje 2017.

09.09.2016. 09:22 / Izvor: Akta.ba
Donji Vakuf dobija zaobilaznicu: Izgradnja počinje 2017.

Procijenjena ukupna vrijednost projekta izgradnje zaobilaznice u Donjem Vakufu je oko 3,5 miliona eura.

JP Ceste Federacije BiH će, iz kreditnih sredstava namijenjenih za modernizaciju puteva, finansirati izgradnju zaobilaznice u Donjem Vakufu.

Tim povodom, jučer je u zgradi Općine u tome gradu održan radni sastanak, na kojem je razgovarano o ovom značajnom projektu.

"Angažirali smo projektante kako bismo poboljšali idejno rješenje, koje imamo. S njima, načelnikom Donjeg Vakufa i predstavnicima općinskih službi, obišli smo teren i definirali završne korake u kompletiranju dokumentacije za glavni projekt", kazao je izvršni direktor za tehničke poslove JP Ceste Federacije BiH Dedo Pjanić.

Po njegovim riječima, na adresu Općine Donji Vakuf već je upućen zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti, nakon čega će uslijediti aktivnosti na dobijanju neophodnih građevinskih dozvola.

"Naravno, kasnije ćemo uključiti nadzor i izvođače radova. Sve će se raditi u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom u općini. Prva faza projekta startat će u 2017., za što smo osigurali sredstva od oko 1,5 miliona eura", naglasio je Pjanić.

Nosilac aktivnosti u projektu je, ističe, JP Ceste Federacije BiH, dok će Vlada Federacije BiH sudjelovati u troškovima finansiranja rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

Za načelnika Donjeg Vakufa Husu Sušića, izgradnja zaobilaznice je najznačajniji projekt u poslijeratnom periodu na području ove općine. 

"Riješit ćemo sadašnje probleme u saobraćaju, koje ćemo u potpunosti izbjeći kroz centar grada i time omogućiti nesmetano održavanje raznih manifestacija. Stvorit ćemo pretpostavke za ekonomski napredak lokalne zajednice i stavljanje u funkciju novih kapaciteta", naglasio je.

Dužina zaobilaznice je oko tri i po kilometra a uključit će, između ostalog, rješenja za dva mosta i četiri nova raskršća.

"Trasa zaobilaznice kreće iz pravca Travnika, i kod zgrade Pošte prelazi na drugu stranu Vrbasa. Desni krak ide ispred mosta "Alija Izetbegović" i prugom se spaja s putem Donji Vakuf-Jajce. Lijevom stranom Vrbasa, negdje kod Rudnika gipsa, drugi krak se spaja s komunikacijom Donji Vakuf- Bugojno", pojasnio je Sušić.

Procijenjena ukupna vrijednost projekta izgradnje zaobilaznice u Donjem Vakufu je oko 3,5 miliona eura, a sav posao bi trebao biti završen u naredne četiri godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti