Donji Vakuf: Otvoreni "Dani organske proizvodnje"

30.03.2010. 14:29 / Izvor: Fena
Donji Vakuf: Otvoreni 'Dani organske proizvodnje'

U organizaciji Saveza udruženja asocijacija organskih proizvođača Federacije BiH (ORGANSKO FBiH) i Asocijacije organskih proizvođača bilja i jagodičastog voća Srednjobosanskog kantona (SBK) 30. marta 2010. godine su u Donjem Vakufu otvoreni "Dani organske proizvodnje".

Manifestacija je održana na platou ispred hotela "Vrbas", a izazvala je veliko zanimanje građana. Svoje proizvode predstavili su proizvođači iz Novog Travnika, Travnika, Bihaća, Donjeg Vakufa, Sarajeva, Bosanske Krupe, Stoca i Mostara.

"Organska proizvodnja je u ekspanziji. U periodu od prošle godine do danas formirano je pet kantonalnih asocijacija organskih proizvođača, osnovan je Savez na nivou Federacije BiH, a od ogromnog značaja je to što su organski proizvođači uvršteni u poticaje resornog federalnog ministarstva. Kroz različite projekte, Savez je dobio podršku i od Vlade Federacije i Federalnog ministarstva okoliša i turizma", naglasio je u obraćanju prisutnima Sejad Herceg, predsjednik "Organsko" Federacije BiH i Saveza organskih proizvođača SBK-a.

Cilj je, dodao je on, otvaranje novih radnih mjesta i samozapošljavanje u organskoj proizvodnji, povećanje obradivih površina, osiguranje dovoljnih količina organskih proizvoda, uvođenje subvencije za organsku proizvodnju i finansijska podrška proizvođačima.

Na značaj organske proizvodnje ukazali su i prof. dr. Nezir Tanović, prof.dr. Mustafa Đelilović, direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu, te načelnik Huso Sušić, kojem je uručeno priznanje za doprinos razvoju organske proizvodnje na teritoriji Donjeg Vakufa.

Pokrovitelji "Dana organske proizvodnje" su: Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvo šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede SBK-a, i općine Donji Vakuf, Gornji Vakuf/Uskoplje i Travnik.

Dani organske proizvodnje sutra će biti upriličeni u Gornjem Vakufu/Uskoplju, na platou ispred Centra za obrazovanje i kulturu, a 1. aprila u Travniku, ispred trgovačkog centra "Konzum". Sastavni dio manifestacije su okrugli stolovi o temi: "Uvod u organsku proizvodnju".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti