Donji Vakuf: U organskoj proizvodnji leže ogromni potencijali za razvoj ove grane poljoprivrede

07.04.2009. 15:00 / Izvor: Fena
Donji Vakuf: U organskoj proizvodnji leže ogromni potencijali za razvoj ove grane poljoprivrede

U organizaciji Asocijacije organskih proizvođača ljekovitog bilja i jagodičastog voća (AOPBV) Srednjobosanskog kantona (SBK) 07.04.2009. godine je u Donjem Vakufu upriličena manifestacija "Dani organske proizvodnje".

Po riječima Sejada Hercega, predsjednika Asocijacije, generalna poruka manifestacije koja je okupila proizvođače s područja gornjovrbaske regije, Unsko-sanskog kantona, Sarajeva, Novog Travnika, Zenice i još nekih općina u Federacije BiH je da u organskoj proizvodnji leže ogromni potencijali za razvoj ove grane poljoprivrede od koje bi mnogi, s malo volje i truda, mogli ostvarivati pristojna sredstva za život.

Svečanom otvaranju manifestacije prethodio je sastanak na kojem je istaknut značaj formiranja Zemljoradničke zadruge u Donjem Vakufu te naglašeno kako organska proizvodnja nije samo oranje i kopanje, kako se u žargonu često zna čuti, nego vrlo ozbiljan posao koji ima svoj kvalitet i svjetski utvrđene standarde.

"Ovaj pokret je danas u takvoj mjeri narastao da je zainteresirao čitavu javnost i postao jedan od nasvjetlijih primjera u segmentu agrarne poljoprivrede. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je prepoznalo napore organskih proizvođača i u 2009. obilato pripremilo potporu u organskoj proizvodnji hrane", kazao je Feni prof.dr. Nezir Tanović.

Zahvalnicu Asocijacije dobila je Općina Donji Vakuf, odnosno pomoćnik načelnika za finansije Muhamed Sijamija, a specijalno priznanje za podršku razvoju organske proizvodnje Donjovakufljanka Nafija Omeragić, koja se već nekoliko godina uspješno bavi proizvodnjom mesa i kozijeg sira.

"Dani organske proizvodnje" 08.04.2009. godine će biti održani u Gornjem Vakufu-Uskoplju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti