Donosimo TOP 10: Pogledajte ko su lideri bh. građevinskog sektora

12.07.2021. 11:53 / Izvor: Akta.ba
Donosimo TOP 10: Pogledajte ko su lideri bh. građevinskog sektora

Analiza građevinskog sektora u 2020. godini.

Usprkos značajnom smanjenju aktivnosti u građevinarstvu u pandemijskoj godini, ovaj sektor još uvijek zauzima značajno mjesto u bh. privredi.

Brojke poslovanja kompanija građevinskog sektora pokazuju da je protekla godina bila puno uspješnija od prethodnih, te su ostvarile rekordne prihode.

U Bosni i Hercegovini su u 2020. godini ukupni građevinski radovi zabilježili rast od svega 0,3 posto, i to zbog povećanja godišnje stope u oblasti niskogradnje od 0,7 posto, podaci su Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Svi značajniji projekti u zemljama EU dobijaju se na tenderima, prema određenim pravilima i standardima u građevinarstvu. "Evidentno je da naše građevinske kompanije pobjeđuju na tenderima i dobijaju poslove kao glavni izvođači ili kooperanti. To potvrđuje činjenicu da smo osposobljeni za izvođenje radova na globalnom tržištu, da imamo zadovoljavajuće tehničke uslove, opremu i mehanizaciju neophodnu za realizaciju takvih projekata. Važno je pomenuti da se nakon završenih poslova ugovaraju novi, čime se ostvaruje kontinuitet poslovanja na EU tržištu, što govori u prilog tome da naše kompanije imaju uspješne reference izvedenih radova i zadovoljen standard poštovanja rokova", navode iz VTK BiH.

U Akta.ba analizi ovog sektora, a na osnovu ostvarenih prihoda u protekloj godini koje su kompanije predale u svojim finansijskim izvještajima, prvo mjesto zauzima lider u BiH, ali i regionu, Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo sa 274.465.067 KM. Ipak, sa nešto malo više od 2 miliona KM dobiti, ova kompanija nije našla mjesto u TOP 10, gdje su pozicionirale uglavnom kompanije iz Republike Srpske. Pored velikih građevinskih sistema, tu su i manje firme kompanije koje se udružuju u konzorcijume kako bi obavljale zahtjevne poslove u zemlji i inostranstvu.

Prvo mjesto po dobiti pripalo je laktaškom Integral Inženjeringu sa 41.532.985 KM.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti