Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Dopuna Zakona o PDV-u pala u Domu naroda BiH

28.05.2020. 13:13 / Izvor: SRNA

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, nakon rasprave po hitnom postupk, nisu danas na sjednici u Sarajevu prihvatili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost /PDV/.

Protiv prijedloga su bili delegati SNSD-a i HDZ-a,  za su bili delegati iz reda bošnjačkog naroda, dok je delegat Mladen Bosić iz SDS-a bio uzdržan.

Na osmoj sjednici, Predstavnički dom usvojio je po hitnom postupku Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić /SDA/.

Prema tom prijedlogu, Savjet ministara može, s ciljem ublažavanja efekata ekonomske krize i drugih poremećaja u ekonomiji BiH, donijeti privremenu odluku o pomjeranju roka za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a do posljednjeg radnog dana u mjesecu, na period koji ne može biti duži od 90 dana.

U slučaju potrebe, Savjet ministara može produžiti ovaj rok na dodatnih 90 dana.

Obraćajući se delegatima nakon rasprave, Zvizdić je rekao da nije imao populističke namjere prilikom kreiranja ovog prijedloga i da mu je stvarna namjera bila pomoć i podrška realnom sektoru u BiH na planu saniranja posljedica epidemije virusa korona, pri čemu to ne bi uticalo na likvidnost budžeta institucija BiH. 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti