Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Dopunskim pozivom kompletirane sve djelatnosti kojima je bio zabranjen rad

20.05.2020. 14:41 / Izvor: Akta.ba

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, a na osnovu odluke Vlade Kantona Sarajevo objavilo je Dopunski javni poziv za dodjelu budžetskih sredstava za isplatu dijela plaće za mjesec mart 2020. godine. 

Kako navode, ovim pozivom pozvani su svi oni privredni subjekti, kojima je zabranjena djelatnost od strane nadležnih organa, a koji nisu obuhvaćeni ranijim javnim pozivima, da podnesu zahtjev za isplatu dijela plaće za mjesec mart 2020. godine. 

Objavom ovog Dopunskog javnog poziva izvršeno je kompletiranje svih djelatnosti zabranjenih naredbama nadležnih organa, čime je osigurana mogućnost da svi privredni subjekti kojima je zabranjeno obavljanje djelatnosti mogu ostvariti pravo na dodjelu budžetskih sredstava za navedenu namjenu.

Kada je u pitanju isplata dijela plaće za mjesec april i maj 2020. godine, ističu da je ovo sufinansiranje privrednih subjekata, kao jedna od mjera ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica, propisana Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo koji je stupio na snagu dana 15.05.2020. godine. 

S tim u vezi, ovim zakonom propisano je da Vlada Kantona Sarajevo donosi Program kratkoročnih i srednjoročnih mjera od značaja za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu u Kantonu Sarajevo izazvanih koronavirusom (COVID-19). 

Treba napomenuti da je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo pripremilo Prijedlog ovog Programa, a sredstva za ovu namjenu planirana su u Budžetu Kantona Sarajevo za 2020. godinu. Konkretno, izvor finansiranja ovog Programa je kredit Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji se u narednom periodu treba realizovati.

Pored navedenog, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je pripremilo Javni poziv za dodjelu poticajnih sredstava za očuvanje i razvoj tradicionalnih i starih zanata-obrta za 2020. godinu. 

Kako su najavili, ovaj Javni poziv će biti objavljen sutra u “Dnevnom avazu”.

Mogu se prijaviti privredni subjekti koji ispunjavaju uslove iz Uredbe o kriterijima i postupku za ostvarivanje prava na podsticajna sredstva za očuvanje i razvoj tradicionalnih i starih zanata-obrta. S obzirom na broj aplikanata koji su se prijavljivali prethodnih godina, očekuje se da bi ih ove godine moglo biti oko 300.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti