Dosadašnji pokušaji prodaje Sarajevo Osiguranja i Bosnalijeka bezuspješni

16.08.2016. 12:58 / Izvor: Večernji List
Dosadašnji pokušaji prodaje Sarajevo Osiguranja i Bosnalijeka bezuspješni

Prodajom kapitala u ovim poduzećima Vlada FBiH želi inkasirati oko 813 mil. KM.

Svi podaci kojima raspolaže Agencija za privatizaciju u FBiH upućuju na potpuni zastoj u privatizaciji državnog kapitala posljednjih godina. Naime, praksa je pokazala kako je u prethodnim godinama postavljeno više ciljeva koji su neprovedivi. Stoga je Agencija za privatizaciju u FBiH pripremila plan privatizacije s prijedlozima modela i načina privatizacije za osam gospodarskih društava iz treće kategorije za ovu godinu, piđe Večernji list.

U treću kategoriju Vlade FBiH spadaju “gospodarska društva s udjelom državnog kapitala za privatizaciju”, a to su Bosnalijek, Energopetrol, Energoinvest, Aluminij, Fabrika duhana Sarajevo, Sarajevo osiguranje, Energoinvest i ArcelorMittal. Prodajom manjinskih udjela u ovim poduzećima preko burze očekuju se značajniji financijski učinci. Međutim, prodaja državnog kapitala ne odvija se onako kako je zamišljeno.

IZOSTALI FINANCIJSKI UČINCI

Naime, dosadašnji pokušaji prodaje državnog kapitala u Sarajevo osiguranju i Bosnalijeku bili su neuspješni.... Podsjećanja radi, ni na dražbi održanoj 1. srpnja nije bilo zainteresiranih kupaca državnog kapitala u Sarajevo osiguranju. Nakon prve dražbe koja je bila 23. lipnja, Vlada FBiH snizila je cijenu dionica s 12,99 KM na 10,39 KM, ali ni to nije pomoglo da Sarajevo osiguranje proda gotovo pola kompanije. Maksimalna cijena koju je dionica Sarajevo osiguranja dostigla na Sarajevskoj burzi u posljednjih godinu dana bila je 9,91 KM, a najniža 4,90 KM. Posljednja cijena bila je 8,77 KM. Isto tako, izvanredno trgovanje dionicama Bosnalijeka d.d. Sarajevo, koje je obavljeno u srpnju na Sarajevskoj burzi, nije bilo uspješno jer nije registriran značajan broj zainteresiranih kupaca.

Predmet prodaje bile su 1,507.724 redovite dionice Bosnalijeka u vlasništvu Federacije BiH. Minimalna cijena po dionici iznosila je 15,50 KM, priopćeno je iz Sarajevske burze. U tri transakcije prometovano je 998 dionica u vrijednosti od 12.175,60 KM. Također, najveći pad vrijednosti na trgovanju tog dana registrirale su upravo dionice Bosnalijeka d.d. Sarajevo (BSNLR), od 3,71 posto s cijenom od 12,20 KM. Na prodaji su se našle 1,507.724 dionice Bosnalijeka čija ukupna vrijednost iznosi 23,37 milijuna KM. Udio Vlade u vlasničkoj strukturi Bosnalijeka iznosio je 19,25 posto, što je Vladu FBiH svrstavalo među najveće dioničare društva.

DRŽAVNI I PRIVATNI KAPITAL

Uskoro se očekuje i prodaja oko 40 posto državnog udjela u Fabrici duhana Sarajevo, također preko burze, s početnom cijenom dionice od 83,50 KM. Plan prodaje načinjen je prema akcijskom planu Reformske agende, a prodajom državnog kapitala u navedena tri poduzeća Vlada Federacije želi inkasirati oko 81,3 milijuna maraka. Novac od prodaje kapitala u ove tri tvrtke, kako je ranije najavljeno, trebao bi biti utrošen za infrastrukturne projekte, za smještaj Vladinih institucija, ali i za uplatu neizmirenih obveza prema Zavodu MIO.

U plan privatizacije poduzeća za 2016. uključeno je šest od osam poduzeća za koja je, zaključkom Vlade FBiH, Agencija za privatizaciju zadužena pripremiti plan privatizacije s prijedlozima modela i načina privatizacije. Planom za 2016. nisu obuhvaćeni Energoinvest Comet i Arcelor-Mittal. Energoinvest Comet je u fazi preuzimanja i uspostavljanja upravljačke strukture, nakon raskida ugovora o kupoprodaji. Prije privatizacije ovog poduzeća potrebno je izvršiti njegovu pripremu za to. ArcelorMittal d.o.o. Zenica nije u nadležnosti Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH, odnosno nije predmet privatizacije po Zakonu o privatizaciji poduzeća.

Kada je u pitanju odnos državnog i privatnog kapitala u kompanijama koje su se našle u planu prodaje, stanje je sljedeće: FBiH je u Bosnalijeku d.d. Sarajevo vlasnik 19,25 posto kapitala, dok je 80,75 posto privatni kapital, u Energopetrolu d.d. Sarajevo FBiH ima 22,25 posto kapitala, a 77,88 posto je privatni kapital. U Energoinvestu državni kapital iznosi 67 posto, a privatni 33 posto, dok je taj odnos u Aluminiju d.d. Mostar 44 posto u korist FBiH, a 56 posto je privatni kapital. Fabrika duhana Sarajevo d.d. raspolaže s 39,91 posto državnog kapitala, dok je privatni kapital 60,09 posto. U Sarajevo osiguranju d.d. FBiH ima udio kapitala u iznosu od 45,48 posto, a 54,51 posto je privatni kapital.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti