Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Dostavna vozila i kombiji ne moraju na tehnički pregled svakih 6 mjeseci

19.04.2018. 10:04 / Izvor: Večernji List

Izmjene Zakona o sigurnosti u prometu, koje su usvojene prije godinu dana, još uvijek nisu saživjele u cijelosti, barem kada su u pitanju tehnički pregledi dređenih vozila. Naime, ranije su sva dostavna vozila, kombiji, manji i veći kamioni, taxsi i rent-i-car automobili morali prolaziti tehničke preglede svakih šest tijeseci. Iako je novim zakonom ukinuta ova obveza za dostavna vozila, kombije i kamione čija je najviša dopuštena masa do 7,5 tona mnogi od njih još uvijek ne znaju za to te i dalje svakih šest mjeseci voze vozila na preventivne tehniček preglede.

100 KM je cijena tehničkog pregleda koju plaćaju vlasnici dostavnih vozila, kombija i manjih kamiona. A takvih vozila je nekoliko desetaka tisuća u BiH. Mnogi još uvijek ne znaju za ove promjene zakona.

Iako bi vlasnici vozila trebali biti upozoreni od onih koji im je najviša kazna za pravnu osobu ako ne obavlja tehničke preglede u skladu sa zakonom. Kazna za odgovornu osobu može biti do 500 maraka rade preglede da više nemaju zakonsku obvezu polugodišnje raditi tehničke preglede, to se ne događa. Također, inspekcije u pojedinim slučajevima kažnjavaju vlasnike vozila jer nisu nakon šest mjeseci odvezli vozilo na preventivni tehnički pregled.

Čak i policija kažnjava vozače u pojedinim slučajevima jer nisu izvršili obvezu koja više ne postoji u zakonu. Očito je kako mnogi još nisu upoznati s promjenama zakona, nego i dalje primjenjuju stari Zakon o sigurnosti u prometu - rekli su nam naši sugovornici. Dodaju kako u cijeloj priči stanice za tehnički pregled automobila prolaze najbolje jer naplaćuju milijune maraka za tehničke preglede koji se više ne moraju raditi.

"U Bosni i Hercegovini registrirano je nekoliko desetaka tisuća ovih "automobila. Sada pomnožite taj broj sa 60 do 100 maraka, koliko se naplaćuje jedan tehnički pregled, i dobit ćete iznos koji je utrošen na preventivne tehničke pregled, a koji se po novom zakonu nisu trebali raditi. I sve se događa jer vlasnici automobile nisu informirani ili su ih kaznili inspekcija i policajci koji još uvijek rade po starom zakonu", kažu naši sugovornici.

Visoke kazne

Inače, kaznom do 5000 maraka može biti kažnjena pravna osoba koja ne poštuje pravila o preventivnom tehničkom pregledu, dok odgovorna osoba u poduzeću može biti kažnjena kaznom do 300 KM u slučaju spomenutog prekršaja.

Ako se radi o fizičkoj osobi koja samostalno obavlja djelatnost, kazna može iznositi do 500KM. Upravo je ovo razlog zašto se ljudi odlučuju odvajati 100KM na nepotrebni tehnički pregled automobile, umjesto da plate visoke kazne koje će im odrediti inspektori ili policajci koji još uvijek provode stari zakon.

"Čak u pojedinim slučajevima ne možemo vjerovati da se radi o slučajnim pogreškama, nego o smišljenom pritisku na vlasnike kombija, dostavnih automobila i malih kamiona koji ima za cilj primorati ljude da i dalje idu svako pola godine na tehničke preglede. Ipak, zakonodavac je sada postavio drugačija pravila i nakon godinu dana možemo reći kako je vrijeme da se ona počnu primjenjivati", zaključili su sagovrnici.

Najavili su kako će autoklubovi pokrenuti kampanje kako bi vlasnikeautomobila konačno informirali opromjenama zakona.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti