Dostupni poticaji za održivost radnih mjesta za osobe sa invaliditetom

03.10.2016. 12:47 / Izvor: Akta.ba
Dostupni poticaji za održivost radnih mjesta za osobe sa invaliditetom

Ukupan iznos sredstava koja se dodjeljuju po ovom javnom pozivu je 1.600.000 KM.

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom raspisao je poziv za financiranje i sufinanciranje programa/projekata razvoja gospodarskih društava i zaštitnih radionica, programa/projekata održivosti postojeće razine zaposlenosti osoba sa invaliditetom i programa/projekata profesionalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom u 2016. godini.

Ukupan iznos sredstava koja se dodjeljuju po ovom javnom pozivu je 1.600.000 KM. Raspoređen je u tri LOT-a prema oblastima na koju se programi/projekti odnose.

Tako su kroz LOT II dostupna sredstva u iznosu od 800.000 KM. Kroz njih se može uraditi nabavka suvremenih mašina, alata, odnosno osnovnih sredstava za rad, reparacija postojećih ili nabavka funkcionalnih rabljenih strojeva, a sve u cilju povećanja obima postojeće djelatnosti i uvođenja nove djelatnosti, financiranje/ sufinanciranje nabavke sirovina i repro materijala vezano za razvojni program/ projekat, te nabavka specijalnih pomagala i opreme, kao i adaptacija i proširenje radnog prostora ukoliko je vezana za projekat razvoja uz prilagođavanje radnog prostora potrebama osoba sa invaliditetom.

Maksimalan iznos za koji se može aplicirati po jednom programu/projektu iz ovog LOT-a je 50.000 KM.

Za LOT III su dostupna sredstva od 300.000 KM. Uvjet za prijavu je da gospodarsko društvo, odnosno zaštitna radionica prije zaključenja ugovora o dodjeli sredstava vlastitim sredstvima na neodređeno vrijeme zaposli jednu ili više nezaposlenih osoba koje ispunjavaju uvjete, da gospodarsko društvo i zaštitna radionica nema iskazan gubitak u prethodnoj godini, te da nema duga po osnovu javnih prihoda.

Također, kroz LOT IV za su dostupna sredstva od 500.000 KM i mogu se apliciraiti za održivost zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Kroz ovaj lot je moguća nabavka ili reparacija potrebnih sredstava rada, specijalnih pomagala i opreme; poboljšanje uvjeta rada, adaptacija radnog prostora i njihovo prilagođavanje potrebama osoba sa invaliditetom kao što je nabavka roba, materijala i sirovina, sufinanciranje troškova asistencije u radu i drugih tekućih troškova.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti