Dostupno 470.000 dolara grant sredstava za projekte suradnje sa dijasporom

17.01.2018. 11:46 / Izvor: Akta.ba
Dostupno 470.000 dolara grant sredstava za projekte suradnje sa dijasporom

Maksimalni iznos financijske podrške po korisniku je 20.000 američkih dolara, a minimalni 5.000 američkih dolaru.

UNDP je raspisao javni poziv kompanijama iz BiH za podnošenje prijedloga projekata za dodjelu bespovratnih sredstava u svrha prenosa znanja i vještina dijaspore u okviru Projekta "Dijaspora za razvoj".

S ciljem da se maksimizira doprinos dijaspore ekonomskom razvoju BIH kroz prenos znanja i vještina, kao i suradnju na temelju interesa između poslovnih subjekata iz dijaspore i BIH, otvoren je Javni poziv za podnošenje prijedloga projekata za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu prenosa znanja i vještina dijaspore u okviru projekta "Dijaspora za razvoj".

Ovim pozivom će se pružiti podrška projektima koji imaju za cilj da kroz produktivne poslovne veze s dijasporom, doprinesu uvođenju novih tehnologija, unapređenju konkurentnosti, rastu tržišta, poslovnoj ekspanziji, povećanju investicija u BiH te stvaranju novih radnih mjesta.

Pravo na prijavu imaju zakonski registrirane organizacije/preduzeća u BIH koje mogu biti komercijalne i/ili profitne, neprofitnc/NVO, privatne i javne obrazovne institucije, regionalne ili gradske razvojne agencije, tehnološki parkovi itd. Direktni korisnici u okviru ovog javnog poziva su isključivo privatni gospodarski subjekti koji posluju u BiH.

Prioritet imaju direktni korisnici projekta koji posluju u okviru jednog od sljedećih konkuretnih sektora: prerađivačka industrija (obrada drveta. obrada metala, obrada tekstila, obuće i kože, obrada plastike, prehrambena proizvodnja i dr.), poljoprivreda, informacijske tehnologije i turizam.

Prijave poduzeća koja posluju u okviru ostalih djelatnosti koje proizvode dodanu vrijednost, a nisu dio pomenutih sektora će se uzeti u razmatranje ukoliko zadovoljavaju ostale očekivane ciljeve ovog poziva.Ukupno raspoloživa bespovratna sredstva po ovom javnom pozivu iznose 470.000 američkih dolara.

Maksimalni iznos financijske podrške po korisniku je 20.000 američkih dolara, a minimalni 5.000 američkih dolaru.

Od podnositelja prijave/korisnika se očekuje sufinanciranju vrijednosti najmanje 20% od traženog iznosa financijske podrške.

U predloženim projektima obavezno je uključivanje dijaspore odnosno doprinos dijaspore u transferu znanja i vještina, te se sve aktivnosti predloženog projekta moraju završiti u periodu od najviše 12 mjeseci od datuma potpisivanja ugovora/sporazuma o suradnji.

Ovaj javni poziv ostaje otvoren do utroška raspoloživih sredstava sa krajnjim rokom za evaluaciju 30.04.2019. godine

Evaluacija predloženih projekata će se raditi na dvomjesečnom nivou, navodi se u pozivu UNDP-ja.

Dodaju da će prva evaluacija biti 30. rujna/septembra 2017. godine.

Osnovni cilj projekta je da doprinese poboljšanju socio-ekonomskih prilika i perspektiva za žene i muškarce u BIH, kao i unapređenju njihovog kvaliteta života kroz snažniju suradnju s dijasporom.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti