Dr. Almiru Badnjeviću prestižna svjetska nagrada iz kliničkog inžinjeringa

13.06.2018. 09:45 / Izvor: Akta.ba
Dr. Almiru Badnjeviću prestižna svjetska nagrada iz kliničkog inžinjeringa

Doc. dr. Almir Badnjević dobio je, zajedno sa njegovim timom, nagradu za najbolji članak i istraživanje iz oblasti kliničkog inžinjeringa za 2018. godinu.

Direktor Verlaba doc. dr. sci. Almir Badnjević dobio je, zajedno sa svojim  timom, nagradu za najbolji članak i istraživanje iz oblasti kliničkog inžinjeringa za 2018. godinu, na ceremoniji zatvaranja Svjetskog kongresa medicinske fizike i biomedicinskog inžinjeringa IUPESM 2018. u Pragu.

Pored toga, na generalnoj skupštini IFMBE, dr. Badnjević je za mandat 2018-2021 izabran i za člana odbora Međunarodne divizije za klinički injžinjering (IFMBE-CED) koja djeluje kao ogranak Međunarodne federacije medicinskog i biološkog inženjerstva (IFMBE), i tako postao jedan od devet ljudi u svijetu koji vode glavne postupke u polju kliničkog inžinjeringa.

Nagrada za najbolji članak i istraživanje iz oblasti kliničkog inžinjeringa (A Best Clinical Engineering Article Award) dodjeljuje se svake godine jednom ili grupi autora čiji radovi demostriraju znanstvenu vrijednost, strukovnu relevantnost i širi uticaj.

Međunarodna asocijacija kliničkih inžinjera (IFMBE-CED) okuplja stručnjake iz cijelog svijeta koji su posvećeni unapređenju sigurnih i učinkovitih medicinskih metoda kroz međusobnu komunikaciju i razmjenu znanja, te stručno usavršavanje i certifikaciju. Sarađujući globalno sa regulatornim agencijama, agencijama za standardizaciju, Svjetskom zdravstvenom organizacijom i drugim strukovnim tijelima, IFMBE-CED u svijetu nastoji unaprijediti ulogu kliničkog inžinjeringa u institucionalnim okvirima zdravstvene politike, strategije, planiranja i upravljanja.

Ovo imenovanje došlo je nekoliko mjeseci nakon što je u Londonu, doc. dr. Almir Badnjević proglašen za vijećnika EAMBES (European Alliance for Medical and Biological Engineering & Science), najrespektabilnije organizacije u Evropi koja se bavi medicinskim i biološkim inžinjerinog i naukom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti