Dragan Kojić, rukovodilac Zemljišnoknjižne kancelarije u Banjoj Luci: Za jedan izvadak obično potrebno sedam dana

01.09.2009. 15:38 / Izvor: Nezavisne novine
Dragan Kojić, rukovodilac Zemljišnoknjižne kancelarije u Banjoj Luci: Za jedan izvadak obično potrebno sedam dana

Popis imovine biće moguće završiti do naredne sjednice Savjeta za sprovođenje mira (PIC) u novembru ukoliko nadležne institucije iskažu odgovarajući nivo saradnje, saopšteno je 31.08.2009. godine iz OHR-a.

Na pitanje ko će snositi administrativne troškove popisa imovine, iz OHR-a navode da su "sve institucije obavezne prema Dejtonskom mirovnom sporazumu da u potpunosti sarađuju sa OHR-om`.

Entitetske geodetske uprave su nedavno upozorile da neće biti moguće ispuniti zahtjev OHR-a da popis državne imovine bude završen do zadatog roka, a optimistična predviđanja o roku za popis ne dolaze ni iz sudova, čija je obaveza da obrade popis državne imovine iz zemljišnih knjiga, koje se nalaze u sudovima.

Milan Tegeltija, predsjednik Osnovnog suda u Banjoj Luci, potvrdio je da je stigao zahtjev OHR-a za popis državne imovine, te da se trenutno vrše procjene koliko će vremena biti potrebno da taj posao bude obavljen.

Dragan Kojić, rukovodilac Zemljišnoknjižne kancelarije u Banjoj Luci, kaže da su skoro stigli inicijalni akti za vođenje tih aktivnosti, te da će se u naredna tri mjeseca raditi na tehničkom popisu.

Kojić takođe nije želio da govori o vremenu u kojem bi mogao biti obavljen popis, dodajući da OHR još nije dao bliže podatke, pošto ne može trenutno znati sastav nekretnina u RS i FBiH koje će biti popisivane.

Na pitanje koliko vremena se inače čeka na dobijanje jednog zemljišnoknjižnog izvatka, Kojić kaže da je za to potrebno sedam dana, a da se može uraditi i prije ukoliko je arhiva u elektronskom obliku.

"Međutim, nekada rok izdavanja izvatka zavisi i od objektivnih okolnosti", kaže Kojić, dodajući da postoje slučajevi kada je knjiga koja može biti stara i 200 godina fizički uništena.

"U tom slučaju ne može biti izvađen izvadak ukoliko stranka ne traži uspostavu oštećenog dijela knjige i pruža odgovarajuću dokumentaciju", objašnjava Kojić.

Međutim, Kojić napominje da na osnovu izdavanja izvadaka građanima ne može biti pravljena paralela sa onim što traži OHR jer to nije obično poručivanje izvadaka i to zahtijeva puno više analitičkog rada i još više vremena.

"Ovdje mi ne možemo znati koji su izvatci i koja katastarska opština i to zahtijeva angažovanje svih ljudskih resursa i potencijala", kaže Kojić.

Ipak, Kojić nije želio da prognozira koliko bi vremena trebalo da bude završen čitav posao, jer to zavisi od mnogo faktora.

"Sve zavisi koji je sud. Ako imate neki mali sud koji ima pet-šest knjiga i jednu opštinu, to može biti završeno brže, ali zato za Banja Luku, koja ima najveću gruntovnicu, teško je reći da rokovi mogu biti ispoštovani", kaže Kojić.

Što se tiče cijene izdavanja izvadaka, Kojić ističe da je tu zakon jasan i da su entitetski organi oslobođeni od takse. Međutim, on napominje da se u zakonu ne kaže da su strani ili eksteritorijalni organi oslobođeni od plaćanja taksi.

"Kopija jedne stranice je 50 feninga, a jedan izvadak je 10 KM", kazao je Kojić, naglašavajući da se još ne zna koliko će biti izdato tih izvadaka.

Prema njegovim riječima, sud za ove poslove neće primati nove radnike, nego će na njima raditi već zaposleni.

On je podsjetio da je OHR raspisao konkurs za kordinatore, odnosno konsultante koji bi trebalo da posreduju između sudova i OHR-a.

Na pitanje da li će zbog obimnog posla koji predstoji sudovima trpjeti građani, Kojić kaže da će internom organizacijom biti učinjeno sve da zbog ovog posla građani koji treba za svoje potrebe da vade zemljišnoknjižne izvatke ne ispaštaju, te da će, u skladu sa zakonom, uvijek prvo biti rađeni prioritetni predmeti.

Tihomir Gligorić, direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, RS je nedavno ustvrdio da će popis samo u RS koštati 40 miliona maraka, dok je Željko Obradović, direktor Geodetskog zavoda FBiH, rekao da je teško procijeniti koliko će to koštati, ali je istakao da je rok do novembra za završetak posla postavljen preambiciozno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti