Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Drljača: Osigurat će se sredstva za naknade radnicima na birou (Video)

15.04.2020. 07:36 / Izvor: Fena

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine svjesna je činjenice da će značajan broj ljudi ostati bez posla zbog čega su i planirane određene aktivnosti, kazao je jučer federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Kako je pojasnio, nema razloga za zabrinutost kod isplate naknada jer Federalni zavod za zapošljavanje raspolaže značajnim sredstvima, a u slučaju da ta sredstva budu nedostatna Vlada FBiH će iz svojih fondova izdvojiti potrebna sredstva kako bi se ovoj kategoriji osoba omogućilo da imaju socijalnu sigurnost.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućnosti odsustva s posla jednog od roditelja, ministar Drljača je podsjetio da je 16. marta izdata preporuka poslodavcima da jednom od roditelja koji imaju maloljetnu djecu do 10 godina omogući odsustvo s posla.

"Mišljenja smo da u slučaju da su oba roditelja zaposlena poslodavac treba omogući odsustvo jednom roditelju u skladu sa Zakonom o radu i drugim zakonima, Kolektivnim ugovorom te Pravilnikom o radu", dodao je.

U pitanju je važna problematika, naglašava Drljača, zbog čega je planirano izmjenama i dopunama Zakona o radu omogućiti povećanje broja dana plaćenog i neplaćenog odsustva.

Zakon trenutno predviđa sedam dana, a sada će se, u saradnji sa socijalnim partnerima, razmatrati da li će se taj broj dana povećati na 15 ili 20.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti