Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Drljača: Reforma radnog zakonodavstva je unaprijedila poslovni ambijent

22.04.2020. 08:05 / Izvor: Fena

Zamjenik premijera Federacije BiH, te ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača rekao je na jučerašnjoj konferenciji za medije federalnih institucija da je reforma radnog zakonodavstva koju je provela Vlada FBiH značajno unaprijedila poslovni ambijent, uslove za rad, zaštitu radnika i bitno doprinijela smanjenju sivog tržišta. 

Drljača navodi da je Vlada FBiH intenzivno radila na iznalaženju mjera za ublažavanje neminovnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa a u cilju traženja optimalnog balansa između države, radnika i poslodavca, te da je pored prijedloga "korona zakona" koji je upućen u hitnu parlamentarnu proceduru, aktuelno i pitanje funkcionisanja radno-pravnog zakonodavstva za vrijeme trajanja nesreće. 

Ističe da se pokazalo da određene odredbe Zakona o radu koje se odnose na organizaciju procesa rada, te prava i obaveza iz radnih odnosa, nije moguće na adekvatan način primijeniti za vrijeme stanja nesreće, zbog čega je bilo neophodno pristupiti izmjenama i dopunama Zakona o radu. 

"Stav Vlade FBiH od početka je bio da udruženja poslodavaca i sindikati radnika trebaju napraviti zajednički dogovor koji bi se kasnije implementirao kroz izmjene i dopune Zakona o radu. Sve ono o čemu se dogovore sindikati i poslodavci u skladu s nadležnostima, prihvatljivo je i za Vladu. Nažalost, i pored više održanih konsultacija i sastanaka koordinacionog odbora Vlade s udruženjima poslodavaca i sindikata, nije se uspio postići konačan dogovor, tako da nije postignut ni dogovor o izmjenama i dopunama Zakona o radu", objasnio je Drljača. 

Drljača podvlači da je Vlada Federacije BiH u proteklih nešto više od mjesec dana, od kada je proglašeno stanje nesreće, pokazala odgovoran pristup provodeći aktivnosti prvenstveno u cilju zaštite bh. građana, ali i očuvanja stabilnosti ekonomije, zaštite na radu, pomoći nezaposlenima i brizi o socijalno ugroženim kategorijama.

Podsjeća da o nužnosti mjera koje su donesene govore pohvale Svjetske zdravstvene organizacije upućene Bosni i Hercegovini. 

Kako navodi, institucije su uspjele u usporavanju masovnog širenja koronavirusa na području Federacije BiH, što je i bio prvobitni cilj, a potom je apelovao na građane da se nastave pridržavati mjera koje su donijeli krizni štabovi.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti