Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Drobnjak: Penzijski planovi će zadržati kvalifikovanu radnu snagu u RS-u

03.06.2018. 10:09 / Izvor: Fena

U Republici Srpskoj (RS) je oko petnaest malih i srednjih preduzeća, sa svojih nekoliko stotina članova, ušlo u sistem dobrovoljnog penzijskog osiguranja – potvrdila je izvršna direktorica Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda Gordana Drobnjak. 

Uvjerava da će taj broj rasti u narednom periodu.

"Procedura priključivanja za velike pravne subjekte traje nešto duže, a budući da je riječ o preduzećima koja imaju i po nekoliko hiljada zaposlenih na cijeloj teritoriji RS, o konačnom broju prije kompletiranja procesa pristupanja ne možemo sa sigurnošću govoriti. Proces pristupanja obuhvata prezentovanje sistema dobrovoljnog dodatnog penzijskog osiguranja svim zaposlenima, kao i prikupljanje potrebne dokumentacije i saglasnosti, te konačno početak štednje", pojasnila je Drobnjak u razgovoru za Fenu.

Nakon pola godine od zvaničnog početka rada tog prvog dobrovoljnog penzijskog fonda u RS,  odnosno u Bosni i Hercegovini, većina poslodavaca, kako je navela, pozitivno reaguje na mogućnost stimulisanja zaposlenih kroz penzijske planove, posebno oni kojima je bitno da zadrže kvalifikovanu radnu snagu.

"Kada, i sa kojim iznosima će pojedini poslodavci formirati penzijski plan zavisi prije svega od finansijske situacije i planova svake pojedinačne firme, budući da je riječ o potpuno dobrovoljnoj vrsti penzijskog osiguranja", istakla je ona.

Velika većina ljudi u ovom prvom periodu pristupa Evropskom dobrovoljnom penzijskom fondu putem poslodavca, jer kada se oni pokažu odgovornim za svoje zaposlene i formiraju penzijski plan u kome finansiraju dio penzijskog doprinosa, zaposleni se, kaže, puno lakše odlučuju da kroz izdvajanje od svojih bruto plaće sufinansiraju drugi dio penzijskog doprinosa i na taj način počnu dodatno da štede za svoju penziju.

Ovaj fond u RS su osnovali Evropska banka za obnovu i razvoj, Skupna pokojninska družna Ljubljana i Penzijski rezervni fond RS-a, a u pitanju je potpuno nova vrsta finansijskog proizvoda na ovom tržištu pa će i u narednom periodu raditi na stvaranju svijesti o neophodnosti štednje za starost, ali i razvijanju osjećaja odgovornosti sa sopstvenu finansijsku dobrobit kod pojedinaca, kako zbog demografskih trendova tako i zbog stanja u kojem se nalazi sistem obaveznog penzijskog osiguranja.

Drobnjak ističe da su svakodnevno u kontaktu sa poslodavcima iz različitih privrednih djelatnosti i do sada su održali nekoliko stotina prezentacija, menadžmentima i vlasnicima preduzeća, privrednim savjetima gradova i općina, te sindikatima i zaposlenima.

"U ovom trenutku jedini potencijalno ograničavajući faktori su nepoznavanje ove vrste štednje, te loš imidž obaveznog penzijskog sistema, ali i generalno slabo povjerenje u dugoročne vidove štednje. Ipak, vjerujemo da će poslodavci, radnici i građani prepoznati prednosti dobrovoljnog penzijskog sistema, te da ćemo, nakon što ih uspijemo informisati, imati dodatni rast",  istakla je  izvršna direktorica Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda Gordana Drobnjak. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti