Drugi Sarajevo Innovation Summit okupio značajna imena iz svijeta inovacija

10.10.2019. 10:45 / Izvor: Akta.ba
Drugi Sarajevo Innovation Summit okupio značajna imena iz svijeta inovacija

Summit je otvorila dekanesa Ekonomskog fakulteta, prof.dr. Jasmina Selimović, kazavši da ovim događajem žele Sarajevo postaviti na mjesto regionalnih centara kada su inovacije u pitanju.

Prvi regionalni događaj o inovacijama, baziran na Triple - Helix modelu - regionalnog samita inovacija pod nazivom Sarajevo Innovation Summit, danas je po drugi put otvorio svoja vrata.

Sarajevo Innovation Summit prvi put je održan u maju 2018. godine kao inicijativa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu da se da veći značaj inovacijama i potrebi za razvojem eko-sistema za inovacije.

Summit je otvorila dekanesa Ekonomskog fakulteta, prof.dr. Jasmina Selimović, kazavši da ovim događajem žele Sarajevo postaviti na mjesto regionalnih centara kada su inovacije u pitanju.

"BiH je zadnja u regiji kada su inovacije u pitanju, ali ovakvi događaji prave platform koja će ukazivati donosiocima odluka, da se neke stvari učine boljim.  Inovacije, danas, predstavljaju jedan od najvažnijih izvora dugoročnog ekonomskog rasta. Vodeći ekonomski stručnjaci ističu da 50 posto rasta GDP-a razvijenih ekonomija je isključivo rezultat rasta inovacija. BiH za istraživanja izdvaja 0.3 posto", kazala je Selimović.

Istakla je da naš poredak ne treba da nas sputava u daljem razvoju, uloga inovacija je jednako važna i u manje razvijenim ekonomijama kao što je naša, koje su suočene sa dodatnim izazovima da inoviraju i to sa vrlo ograničenim resursima, te u vrlo nepovoljnim okruženjima bez adekvatne sistemske i institucionalizirane podrške. 

"U ovakvim oblastima razvoja posebna uloga pripada univerzitetima kao ključnim akterima razvoja ekonomije temeljene na znanju odnosno inovativne ekonomije. Iako univerziteti predstavljaju najznačajnije generatore znanja, prenos znanja i komercijalizacija istraživanja predstavljaju najveće izazove intenzivnijem razvoju inovacija. Stoga je izuzetno važno da univerziteti ozbiljnije pristupe inovacijama i inovacijskim politikama te u skladu s tim alociraju svoje resurse", rekla je Selimović.

Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist kazala je da je Švedska poznata kao mala zemlja koja je svojim inovacijama jako puno doprinjela životnim promjenama. Neke od njih su celzijus termometar, kuglični ležajevi, dinamit ali i mnogi drugi kao što je šibica ili pacemaker.

"Mi smo od poljoprivredne nacije postali jako privredno društvo koje je danas poznato po digitalizacijama u mnogim sektorima. Sve se todogodilo uz pomoćuu jake volje i kapaciteta ali i velike spremnosti za promjenama. Kao mala država orjentisana na izvoz mi nastojimo ići u korak sa globalizacijom. Glavni smo tehnološki lider izvan Silici Valley i 2018. smo zauzeli prvo mjesto na kojem seinoviraju inovacije i inovativna društva u svijetu", rekla je Strömquist

Pored njihove tradicije u inovativnosti, Švedska vjeruje u pojedince koji žive tamo i koji su svojom borbom i naukom bore sa savremenim dešavanjima.

"Bliska saradnja između istraživačkih instituta i javnog sektora je ključni faktor kako bi se stvorili čvrsti temelji na kojima se razvijaju i razvijat će se velike kompanije u Švedskoj. Od ideje do inovacije zahtjeva učenje i saradnju. Društvo se mora graditi na otvorenosti, transparentnosti i hrabrosti da se stalno postavljaju pitanja o onome što se dešava. Zbogo ovoga smo vrlo radao prihvatili učešće na Samitu u Sarajevu kako bi pomogli razvoju kreativnih talentovanih ljudi", kazala je Strömquist.

Idejni tvorac i direktorica Sarajevo Innovation Summit-a  prof. dr. Amila Pilav-Velić  rekla je da je osnovna ideja Samita okupljanje vodećih stručnjaka iz poslovnog i javnog sektora, te akademske zajednice u oblasti inovacija omogućavajući prezentovanje dobrih praksi i razmjenu znanja i iskustava sa ciljem stimulisanja inovacija i kreiranja adekvatnog okruženja.

"Jedan od ciljeva je i ohrabrivanje i stimulisanje inovativnog rada i kreiranje adekvatnog okruženja. Samit će, definitivno, doprinijeti i otvorenijem dijalogu u kontekstu smanjenja jaza koji postoji između tržišta rada i visokoškolskih ustanova u smislu stvaranja novih, tržišno relevantnih znanja i vještina, ali i definiranju konkretnih preporuka za unaprjeđenje okruženja koje će biti stimulativno za inovacije i preduzetničku aktivnost", rekla je Pilav-Velić.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je također prepoznalo značaj održavanja ovakvog događaja. Prisutnima se obratila savjetnica federalne ministrice Sanela Kuko, kazavši da je ovaj skup prilika da se nauči nešto novo i  vide primjeri dobre prakse.

"Sredstva koja se ulažu u nauku, istraživanja i inovacije u BiH vrlo su ograničena. Federalno ministarsto obrazovanja i nauke ulaže u jednom dijelu koji se tiče istraživačkog procesa, kada su inovatori u pitanju, a u onaj naredni dio ulaže Federalno ministarstvo razvoja i obrta ", kazala je Kuko dodajući da je Minstartsvo ove godine sponzor i pokrovitelj ovog događaja.

U nastavku ovog vrlo značajnog događaja za zajednicu govorit će stručnjaci iz poslovnog sektora, zatim istraživaći iz oblasti inovacija ali i predstavnici javnog sektora.

Neki od najznačajnijih  stručnjaka u Evropi u oblasti inovacija, čak troje je bosanskohercegovačkog porijekla i dalo je svoj doprinos ovom Samitu, riječ je o Sani Alajmović, jednoj od 10 vodećih mladih inovatora u svijetu prema američkom naučnom časopisu "BioSpace", zatim Faris Začina, osnivač i direktor Ministry of Programming, jedne od najuspješnijih kompanija na Balkanu za osnivanje start-up kompanija sa međunarodnim partnerima i podršku poduzetnika, ali i dr. Nedim Efendić, ekspert u inovacijama ekosistema.

Svoje predavanje imat će i Martin Mossler generalni direktor Science Park Graz iz Austrije, a koji uspješno vodi i dalje razvija, Ulf Bordos koji posjeduje dugogodišnje iskustvo u inovacijama ekosistema u Švedskoj ali i Dominic Weiss iz Austrije je kao ekspert Evropske unije bio uključen u brojne međunarodne programe radeći na rješenjima informacione tehnologije, okolišnih tehnologija i efikasnih izvora energije. 

Poseban značaj Samitu daje učešće Tobiasa Degsella iz Švedske, koji je godinama radeći u štokholmskom Nobel Prize muzeju, stekao znanja i vještine kojima pomaže kompanijama i organizacijama po cijelom svijetu kako da ideje pretvore u realnost, ostvare prestižne inovacije i dostignuća, koja vode do Nobelove nagrade.

Samit će obilježiti i nekoliko panel diskusija koje će dati određena rješenja i prijedloge kako dalje razvijati sektor inovacija u našoj zemlji.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti