Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Društvenim preduzetništvom do održivog ekonomskog rasta

22.04.2021. 07:49 / Izvor: Akta.ba

Vlada Republike Srpske utvrdila je jučer Nacrt zakona o društvenom preduzetništvu Republike Srpske, čiji je cilj korišćenje potencijala društvenog preduzetništva radi održivog ekonomskog i društvenog rasta i razvoja. 

Zakonom je predviđeno uspostavljanje savjeta, definisanje strateškog okvira, uspostavljanje olakšica i fondova kada se za to steknu uslovi, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Ovim zakonom se uređuju pojam, ciljevi i načela društvenog preduzetništva, uslovi i postupak za sticanje statusa društvenog preduzeća, vođenje registra društvenih preduzeća, zadaci i način rada Savjeta za razvoj društvenog preduzetništva, kao i druga pitanja od značaja za društveno preduzetništvo.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o izmjeni Odluke o usvajanju Akcionog plana zapošljavanja u Republici Srpskoj za ovu godinu.

Ovim aktima povećan je iznos sredstava za realizaciju Akcionog plana zapošljavanja sa 12.188.000 KM na 19.806.000 KM i obezbijeđeno je, umjesto prvobitno planiranog zapošljavanja 2.882 lica, da se podrži zapošljavanje i samozapošljavanje 4.118 lica kroz provođenje četiri programa za zapošljavanje.

"Usvajanjem ove odluke i izmijenjenog i dopunjenog Akcionog plana za 2021. godinu, ukupna sredstva za realizaciju Akcionog plana zapošljavanja u Republici Srpskoj za 2021. godinu iznose 19.806.000 KM i obezbjeđuje se zapošljavanje i samozapošljavanje 4.118 lica, što predstavlja značajan napredak, posebno imajući u vidu postojeću situaciju na tržištu rada izazvanu virusom korona i da se zapošljavanje vrši isključivo u realnom sektoru", navodi se u saopštenju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti