Drvene kuće iz BiH stižu i do Angole

12.08.2020. 09:56 / Izvor: Glas Srpske
Drvene kuće iz BiH stižu i do Angole

Iako montažne kuće nisu u dovoljnoj mjeri prepoznate i zastupljene na domaćem tržištu, topli domovi napravljeni u domaćim pogonima od kvalitetnog drveta sve su traženiji u zemljama zapadne Evrope.

U vrijeme pandemije virusa korona kada drvni sektor u BiH sabira gubitke proizvođači drvenih montažnih kuća imaju pune ruke posla i sve više partnera u inostranstvu što pokazuje podatak da je plasman tih proizvoda u prvom polugodištu ove godine povećan i do deset odsto u odnosu na isti period lani.

Iako montažne kuće nisu u dovoljnoj mjeri prepoznate i zastupljene na domaćem tržištu, topli domovi napravljeni u domaćim pogonima od kvalitetnog drveta sve su traženiji u zemljama zapadne Evrope, piše "Glas Srpske".

U preduzeću "Steko centar" u Bijeljini kažu da iza kvalitetnih drvenih kuća koje izgrađuju deceniju stoji tim mladih i stručnih ljudi koji zalaganjem i radom uspijevaju da naprave proizvode po standardima EU.

"Riječ je o savremenim objektima koji štede energiju i prepoznati su u cijelom svijetu. U vrijeme pandemije mnogi su se odlučili da se iz stambenih zgrada povuku u montažne niskoenergetske kuće. Povećali smo izvoz za oko deset odsto. Iako je to manje od očekivanog zadovoljni smo rastom. Kuće izvozimo u Njemačku, Austriju, Švajcarsku, Holandiju, Španiju, Angolu, a pregovaramo i sa Nigerijom", rekao je direktor "Steko centra" Milenko Stevanović.

Pune ruke posla imali su i u prijedorskoj firmi "Grosist", čije su montažne kuće sve popularnije i na domaćem tržištu.

"Ove kuće su dosta zdravije za život i mnogo jeftinije. Cijena kvadrata je od 400 do 750 maraka, a montaža može biti završena za 15 do 30 dana, u zavisnosti od veličine. Dogovaramo izvoz za Hrvatsku, a posla ima i na domaćem terenu", rekao je direktor firme Ratko Macanović.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik kaže da je pad proizvodnje i izvoza iz aprila donekle ublažen u maju, a da je jun donio ohrabrenje.

"Kada posmatramo polugodišnje rezultate u Srpskoj u drvnom sektoru bilježimo pad u izvozu od deset odsto, ali je i dalje plasman naših proizvoda veći od uvoza što je dobro. Plasman drvenih montažnih kuća čini oko dva odsto ukupnog izvoza u drvnom sektoru Srpske. Skroman je podatak ali svaki rast izvoza je značajan posebno u vrijeme pandemije", rekao je Šinik. 

Naglasio je da se sektor proizvodnje namještaja nastoji vratiti na uzlaznu putanju jer je godinama bio okosnica razvoja u sektoru drvoprerade.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH izvoz drvenih montažnih kuća u prvom polugodištu ove godine u prosjeku je veći za osam odsto u odnosu na isti period lani.

Parketi i građa

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH vrijednost izvezenih proizvoda u drvnom sektoru u prvom polugodištu iznosila je 582,69 miliona maraka i pala je za 13 odsto u odnosu na isti period lani. Najveći pad od čak 44,2 odsto bilježi izvoz parketa, te 28,1 odsto sektor proizvoda od šumarstva. Izvoz namještaja od drveta pao je za 14,1 odsto, a rezane građe za 6,4 odsto. U istom periodu uvezeni su proizvodi od drveta u vrijednosti od skoro 168 miliona KM, što je za 24,6 odsto manje u odnosu na isti period lani. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti