Drveni otpad iz Maglaja će se "šredirati" u namjenskim spalionicama

02.06.2014. 13:20 / Izvor: Fena
Drveni otpad iz Maglaja će se 'šredirati' u namjenskim spalionicama

Kantonalni štab odlučio je da se u skladu sa sigurnim i ekološkim načinima uklanjanja otpada, iz Maglaja sav drveni otpad, stabla i namještaj, obradi u postupku tzv. "šrediranja" i pretvaranja u biomasu.

Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona odlučio je da tri postrojenja za prečišćavanje vode, koja su grant Kraljevine Švedske, budu raspoređena u ugroženim područjima na područje općina Zenica, Olovo i Tešanj.

Također, Kantonalni štab odlučio je da se u skladu sa sigurnim  i ekološkim načinima uklanjanja otpada, iz Maglaja sav drveni otpad, stabla i namještaj, obradi u postupku tzv. "šrediranja" i pretvaranja u biomasu, nakon čega će biti spaljivan u namjenskim spalionicama. 

Kad je u pitanju organski otpad, primjenit će se postupak kojim će se zaštiti okolina, a istodobno i efikasno očistiti grad  od te vrste otpada.

Štab je odobrio zahtjev Općine Zenica za isporuku prehrambenih namirnica iz Kantonalne direkcije robnih rezervi, kao i zahtjev Općine Maglaj za dodatnim količinama goriva.

Osim toga, u ovom kantonu su na osposobljavanja putnih komunikacija nastavljeni radovi na izgradnji tri alternativna pravca na području Željeznog polja, kao i radovi na podizanju privremenog mosta na putnom pravcu Zavidovići - Olovo. 

Svi timovi zaduženi za praćenje zdravstvene i higijensko-epidemiološke situacije i dalje su na terenu, kao i veterinarske ekipe koje prate situaciju na ugroženim područjima. Geološki timovi nadgledaju klizišta, a ugroženom stanovništvu redovno se dostavlja hrana i lijekovi. 

Najavljeno zaprašivanje rizičnih područja protiv komaraca, koje je najavio federalni Zavod za javno zdravstvo, odgođeno je do daljnjeg zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti