Državni i entitetski dužnosnici usaglasili odgovore na Upitnik EK

16.01.2018. 12:35 / Izvor: Fena
Državni i entitetski dužnosnici usaglasili odgovore na Upitnik EK

Na zajedničkom sastanku usaglašen je tekst odgovora na preostala pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Na zajedničkom sastanku usaglašen je tekst odgovora na preostala pitanja iz Upitnika Evropske komisije, potvrdio je danas novinarima predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić u Istočnom Sarajevu gdje su najviši državni i entitetski dužnosnici usaglašavali ove odgovore.

Osim Zvizdića na sastanku su bili ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda te entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović kao i entitetski ministri finansija Jelka Milićević i Zoran Tegeltija.

"Sva tijela unutar Mehanizma koordinacije su dobila jasno definirane rokove da do petka dostave ove odgovore u proceduru verifikacije uključujući Kolegij za Evropske integracije te se u narednih nekoliko dana očekuje da ćemo praktično imati završene sve odgovore na Upitnik", pojasnio je Zvizdić.

Nakon toga će biti urađene potrebne procedure verifikacije odgovora, a onda i tehničke pripreme samog štampanja odgovora na Upitnik EK i priprema za slanje u Brisel.

"U završnoj smo fazi i u proceduri smo završnog koraka vrlo kompleksnog i složenog posla pripreme odgovora na 3.242 pitanja koja će imati više od 25.000 stranica odgovora i na domaćim jezicima i na engleskom jeziku", kazao je Zvizdić.

Ovakav proces odgovaranja, naglašava Zvizdić, pokazao je da Mehanizam koordinacije u potpunosti funkcionira i to je možda najuspješni mehanizam i rezultat je najuspješnijih procedura kojima se u BiH svjedoči posljednja tri ili četiri mjeseca.

Ovaj, kako ga je Zvizdić nazvao, složeni mehanizam i dalje će ostati ključni instrument za put BiH ka evropskim integracijama.

Federalni premijer Fadil Novalić izrazio je zadovoljstvo što je od velikog broja pitanja danas razgovarano o samo sedam preostalih koja su također usaglašena te preostaje da se još to tehnički provede kroz propisane procedure Mehanizam koordinacije.

"Veliki dio posla smo završili. Ovih dana imamo određene krize na federalnom i državnom nivou kada je u pitanju usvajanje budžeta, ali ovo je svakako svijetla tačka u ovom periodu te bi to trebao biti novi signal koji šaljemo iz BiH ka EU", stav je Novalića.

Premijerka Cvijanović napomenula je da su se učesnici bavili ostalim otvorenim pitanjima, a sve u cilju da se u narednih nekoliko dana verificiranu i konačnu verziju odgovora.

"Neophodno je određeni set pitanja provesti kroz sistem koordinacije, dok za određena pitanja gdje nedostaje usaglašavanje dogovor je da naše službe prečišćeni tekst do petka urade te da se o tome izjašnjavamo", pojasnila je Cvijanović.

Izrazila je uvjerenje da će posao uskoro biti završen jer nema velikih prepreka za to. Za sporna pitanja nađena su rješenja, dodajući da postoji nekoliko pitanja na koja će biti dostavljani originalni komentari institucija jer postoje različita poimanja ili stavovi o tim pitanjima.

Naglasila je da su predstavnici Evropske komisije odnosno Delegacija Evropske unije upoznati s načinom kako će dogovori biti dostavljani.

Evropska komisija dostavila je Bosni i Hercegovini Upitnik od 3.242 pitanja na koja su trebala odgovoriti predstavnici svih nivoa vlasti u BiH. Taj proces traje više od godinu dana, a radi se o važnom koraku na putu BiH ka članstvu u Evropskoj uniji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti