Državni službenici pred izazovom: Kako ostati motiviran i u službi građana

19.03.2019. 14:20 / Izvor: Akta.ba
Državni službenici pred izazovom: Kako ostati motiviran i u službi građana

Javni sektor se nalazi pred velikim izazovima i u ovom sektoru postoji velika borba, te je sve teže pronaći kvalitetan kadar, posebno motivirati ljude da rade još bolje.

Javni sektor se nalazi pred velikim izazovima i u ovom sektoru postoji velika borba, te je sve teže pronaći kvalitetan kadar, posebno motivirati ljude da rade još bolje, rečeno je u okviru panel diskusije “Izazovi za menadžment u javnom sektoru” koja je održana u okviru Poslovnog foruma menadžera u Bijeljini.

Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine kazao je teško motivisati ljude i odvojiti rad od nerada.

Naveo je kako su mu je najteže kada stranka ode nezadovoljna i kada "pet minuta do četiri" vidi kolonuljudi koja stoji ispred aparata za kontrolu radnog vremena i čeka da se prokuca.

To je smatra jako ružna slika, jer uprava je tu zbog građana i privrednika i tako treba da se odnose i državni službenici.

Velika smetnja njemu kako gradonačelniku je i politika, a najveći uspjeh zadovoljstvo građana.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo prisutnim je podijelio neke od svojih izazova sa kojim se suočio i suočava svakodnevno od kad je došao na mjesto premijera Vlade Kantona Sarajevo.

Njegova borba nije lagana, posebno što je čovjek koji je došao iz privatnog sektora i kojeg je boljela sva nepravda koja postoji godinama između javnog i privatnog sektora, a koja mu je bila motivacija da sjede u premijersku fotelju.

Smatra kako će za neke stvari biti potrebno vrijeme, međutim neće odustajati, jer uposleni u javnom sektoru treba da znaju da su oni tu zbog građana i privatnog sektora od kojeg svi primamo platu, plaća se zdravstvo i školstvo i nikako drugačije.

Bogato radno iskustvo, čitanje knjiga, školovanje u Americi Šuhretu Fazliću, gradonačelniku Bihaća nije puno pomoglo kada je došao u državnu upravu. Suočio se sa velikim izazovima i teško je bilo pozitivnim metodama pristupiti motiviranju službenika u državnoj upravi.

Smatra kako treba vremena da se to sredi.

Na ovu temu je diskutovao i Đorđe Milićević, načelnik opštine Šamac koji je na zadnjim opštinskim izborima izabran za nosioca vlasti pomenute opštine. Smatra kako je ozbiljan problem stimulacija ljudi i nepotizam koji godinama vlada u javnom sektoru. I njemu nije bilo lagano, ali je napravio velike promijene. Uveo je sistem stimulativnih mjera, a prosjek zaposlenih u kabinetu je 38 godina. Također, uveo je i socijalnu politiku poticanja nataliteta i zajedno sa službom krenuo u razvoj infrastrukture grada.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti