Dualno obrazovanje je proces i investiranje u budućnost

24.04.2019. 11:53 / Izvor: Akta.ba
Dualno obrazovanje je proces i investiranje u budućnost

Kao prednost ovog sistema obrazovanja navela je smanjuje broja nezaposlenih, dok preduzeća dolaze do kvalifikavanih radnika i imaju mogućnost profilisanja kadrova prema svojim potrebama.

Sticanjem  kompetencija, vještina i znanja u skladu sa potrebama  tržišta rada možemo povećati mogućnost zapošljavanja mladih ljudi nakon završene srednje škole, rečeno je na panelu “Dualno obrazovanje - koncept za ubrzanje ekonomskog razvoja”, koji je održan u okviru Jahorina ekonomskog foruma.

Aleksandra Mihajlović Bijelić, sekretar Privredene komore RS kazala je kako veliku ulogu u procesu dualnog obrazovanja imaju poslodavci kao i privredne komore.

"Zemlje Zapadnog Balkana su sve u procesu dualnog obrazovanja i sve su na različitom stepenu uvodenja dualnog obrazovanja. Lider je Srbija koja ima Zakon o dualnom obrazovanju i veliku podršku donatora u cijelom procesu ( GIZ, Privredna komora Austrije, Švicarski SDC)", kazala je Bijelić, te dodala kako se pomenuti sistem obrazovanja uspješno primjenjuje u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj.

Kao prednost ovog sistema obrazovanja navela je smanjuje broja nezaposlenih, dok preduzeća dolaze do kvalifikavanih radnika i imaju mogućnost profilisanja kadrova prema svojim potrebama.

U nastavku panela rečeno je da u BiH postoji dosta kompanija koje imaju elemente dualnog obrazovanja, kao i škola koje dobro saraduju sa privrednim subjektima, te će u procesu ovog sistema fokus biti na njima. 

Danijel Radić iz Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) rekao je da u Njemačkoj  u čenici 70 posto školovanja provedu u privrednom subjektu , a 30 posto u školi. 

"Od tri miliona privrednikh subjekata, čak 400.000 je u dualnom obrazovanju u Njemačkoj i većina njih primi učenike iz dualnog obrazovanja na rad. Uz privredne subjekte privredna komora u Njemačkoj je veliki oslonac u ovom procesu", pojasnio je Radić.

Privredne komore Srbije prenijela je svoja iskustva vezana za dualno obrazovanje. Navela je kako su sa ovim vidom obrazovanja krenuli 2013. godine. Imali su  dosta kolebanja, a na privredi je bila velika odgovornost. 

"U ovom procesu idemo dobrim putem jer smo imali podršku velikih kompanija i stranih organizacija. Zahvaljujući njima smo formirali sistem koji odgovara obrazovnom sistemu i privredi. 2017. je donesen Zakon i njegova primjena počinje ove godine u septembru", rekla je Kovačević.

Natalija Trivić, ministrica prosvjete i kulture u Vladi RS kazala je kako svi moramo procesno da se mijenjamo kako bi bili spremni za proces koji kroz spon teorije i prakse omogućava sadašnjim učenicima da budu spremni za tržište rada.

"Nama je svaki privrednik važan stoga ćemo sa Privrednom komorom potpisati sporazum o obrazovanju učenika u privredi kako bismo imali kvalifikovane radnike  i kako bismo mogli očekivati rezultate od privrede", kazala je Trivić, te navela kako u RS-u imaju 119 zanimanja, te rade na njihovoj reviziji u cilju usmjeravanja politike prema potrebama tržišta rada i to bi trebalo biti završeno do kraja godine.

Predrag Zorić, direktor kompanije Kolektor naveo je da je u ovoj kompaniji ovo obrazovanje već dugo praksa. 

Smatra kako je velika odgovornost na poslodavcima, a da formalno obrazovanje treba da bude u srednjoškolskim ustanovama, a stručno u kompanijama.

Bijelić se na kraju panela podcrtala kako je dualno obrazovanje proces i investiranje u budućnost. Stoga kompanije moraju shvatiti da dualno obrazovanje nije trošak jer ovim vidom obrazovanja dugoročno rješavaju problem stručnog kadra.

E.Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti