Dubička "Mehanika" prodata za 1,2 miliona KM

29.04.2011. 08:11 / Izvor: SRNA
Dubička 'Mehanika' prodata za 1,2 miliona KM

Imovina Fabrike poljoprivrednih mašina "Mehanika" a. d. iz Kozarske Dubice prodata je za 1,2 miliona KM preduzeću "Kondić komerc" iz ovog grada.

Stečajni upravnik "Mehanike" Vlajko Gurešić precizirao je da je imovina "Mehanike", koja je prvobitno procijenjena na 5,8 miliona KM, prodata na trećoj licitaciji, koja je održana juče u Banjaluci, te da je kupac, preduzeće "Kondić komerc" d.o.o. iz Kozarske Dubice dužan da u roku od 30 dana uplati cjelokupan iznos prodajne cijene.

"Prodaja je uslovna što znači da je kupac dužan zadržati postojeću proizvodnju i zaposliti dio radnika "Mehanike", odnosno najmanje njih trideset", rekao je Gurešić i dodao da se izvršena prodaja može smatrati uspješnom.

"Prodaja imovine "Mehanike" može se smatrati uspješnom, iako postignuta cijena nije adekvatna, ali je prihvatljiva obzirom da se kupac obavezuje da zadrži djelatnost i dio radnika preduzeća", procjenio je Gurešić i dodao da je kupac uspješan privredni subjekt iz Kozarske Dubice, koji u perspektivi ima kapacitet da oživi proizvodnju poljoprivrednih mašina i priključaka nekadašnjeg dubičkog proizvodnog giganta.

Sunovrat "Mehanike" a.d. Kozarska Dubica je počeo 2004. godine, odnosno samo godinu dana nakon njene privatizacije.

U proteklih šest godina, do pokretanja stečajnog postupka u decembru 2009. godine, preduzeće je vodilo čak devet direktora, a za to vrijeme "Mehanika" je nagomilala više od 13 miliona KM gubitka.

Priznata potraživanja njenih povjerilaca iznosila su 6,8 miliona i za milon KM su bila veća od procijenjene vrijednosti "Mehanike".

Najveći povjerioci "Mehanike" su Fond PIO, koji potražuje 1,6 miliona KM, i Poreska uprava RS, kojoj su priznata potraživanja od 1,18 miliona, dok dugovi prema 207 radnika iznose 908.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti