Dubinska analiza telekoma na 1.000 stranica, premijer sastavlja radnu grupu

28.12.2018. 08:43 / Izvor: Faktor
Dubinska analiza telekoma na 1.000 stranica, premijer sastavlja radnu grupu

Dubinska analiza je započela u maju ove godine.

Nakon stoje na zahtjev Vlade FBiH sačinjena dubinska analiza telekomunikacijskih operatera BH Telecoma i HT Eronata, premijer FBiH Fadil Novalić će sastaviti radnu grupu čiji će zadatak biti iščitavanje ovog obimnog dokumenta, rečeno nam je u Uredu premijera FBiH. Objašnjavaju da će potom radna grupa sačiniti informaciju za Vladu FBiH.

"I mi smo tek dobili dokument o dubinskoj analizi koja je sačinjena iz dva izvještaja i dokument broji nešto više od 1.000 stranica. Treba vremena da se to pregleda, a potom sačini informacija koja će se na Vladi FBiH najvjerovatnije naći na sjednici odmah iza Nove godine. Cilj svega je da se sagleda situacija u ove dvije kompanije, na čemu gube finansije, o broju uposlenika, da li ima viška ili gdje treba radne snage. Nije nam u interesu prodaja ovih operatera i nije zbog toga rađena analiza stanja. Prvenstveno, želi se vidjeti struktura ovih kompanija", rekli su za Faktor Uredu premijera FBiH.

Pojašnjenja radi, na zahtjev Vlade Federacije BiH, dubinska analiza je finansirana bespovratnim sredstvima Evropske unije, a sproveo je tim međunarodnih stručnjaka iz konzorcija partnera firme PricewaterhouseCoopers.

Izvještaji obuhvataju komercijalnu, finansijsku i tehničku dubinsku analizu BH Telekoma i HT Eroneta. Ovi izvještaji daju Vladi FBiH preporuke za moguće scenarije za budući razvoj telekomunikacijskih operatera. Vlada FBiH u svojstvu donosioca odluke u konačnici bit će isključivo odgovorna za donošenje odluke, koju preporuku i put treba slijediti za ova dva operatera

Dubinska analiza je započela u maju ove godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti