Dug od 90 mil.eura: Uskoro saslušanje direktorice Izvozno-kreditne agencije

27.09.2016. 09:49 / Izvor: Oslobođenje
Dug od 90 mil.eura: Uskoro saslušanje direktorice Izvozno-kreditne agencije

Istražna komisija Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u ovoj agenciji provjerava kako je nastao dug od 90 miliona eura..

Zbog višemilionskih gubitaka, Izvozno-kreditna agencija BiH (IGA) je pred gašenjem, a Istražna komisija Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u ovoj agenciji provjerava kako je nastao dug od 90 miliona eura.
IGA je osnovana kao državna agencija sa ciljem implementacije projekta Svjetske banke za hitno pokretanje industrije, a ovlaštena je da pruži podršku bh. preduzećima kojima su potrebne garancije, kao što su garancije javnog nadmetanja, avansne garancije, garancije za dobro izvršenje posla u podršci izvoznih ugovora.

Članica Komisije i poslanica Mensura Beganović kazala je za Oslobođenje da se ova komisija neće baviti kriminalom u Izvozno- kreditnoj agenciji, već da je to posao SIPA-e.

"Komisija je tu da utvrdi da li se zaista posluje i radi u skladu sa zakonskim principima i pravilima koja su definirana za Izvozno-kreditnu agenciju i ima li elemenata za nešto što nije u skladu sa zakonskim propisima. Kada budemo završili sam predmet, donijet ćemo zaključak. Činjenica je da Izvozno-kreditna agencija BiH definitivno treba Bosni i Hercegovini i to je neupitno. Mi gubimo poslovni ugled i naše kompanije koje se bave izvozom ne mogu bez takve agencije, odnosno bez garancija koje ona daje uopšte izaći na tržište, tako da Komisiji nije cilj ugasiti Izvozno-kreditnu agenciju BiH, već nam je cilj vidjeti kako je dovesti u jedan zakonski okvir. Očito je da je nešto u primjeni bio problem. Je li u pitanju politički pritisak, sprega politike i Uprave Agencije, Komisija to još utvrđuje", kazala je Beganović.

Ona je istaknula da je Komisija sav traženi materijal dobila na uvid, te da je sjednica koja je trebala biti održana prošle sedmice odgođena zbog nedostatka kvoruma. Za početak oktobra, a prije sjednice Predstavničkog doma PSBiH zakazane za 12. oktobar, Beganović je najavila sjednicu Komisije na kojoj će biti održano saslušanje direktorice Agencije Lamije Kozarić-Rahman i predsjednice Upravnog odbora Mire Bradare, a moguće i kompletnog UO koji čine u ime BiH Dragana Lažetić, u ime FBiH Mira Bradara i Goran Miraščić, te iz RS-a Gordana Praštalo i Adisa Banović.

"Vidjet ćemo šta oni imaju reći. Dug od 90 miliona eura istražujemo na način da vidimo da li su se garancije davale u okviru sredstava kojima Agencija raspolaže. Utvrđeno je da se događalo da su davali tri puta veću garanciju nego što objektivno mogu pokriti, a koji su razlozi za to, treba biti zadatak onih koji se bave istragom", pojasnila je Beganović.

U finansijskoj dubiozi IGA je od kraja 2013, prije svega zbog garancija od 80 miliona eura koje je izdala jednoj firmi - Fabrici cijevi Unis iz Dervente. Kada je ta firma zapala u krizu i prestala da izmiruje obaveze, svi kreditori odjednom su od IGA zatražili naplatu. Prema izvještaju o radu IGA iz 2015. godine, navedeno je da zbog problema nastalih vezano za pozvane garancije izdate za kompaniju UNIS, a koji se nisu riješili tokom 2014. i 2015, IGA nije u mogućnosti adekvatno planirati aktivnosti za 2016, s obzirom na neizvjesnost u rješavanju navedenog problema.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti