Dug put bh. mljekara do evropskog tržišta

10.03.2014. 08:43 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Dug put bh. mljekara do evropskog tržišta

Delegacija Unije za hranu još nije dala zeleno svjetlo za plasman bh. mlijeka na to tržište. Čini se kako je i za rješenje tog pitanja odgovor politički.

Bosna i Hercegovina bi mogla mjesecima čekati prije nego joj se odobri izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju.

Delegacija Unije za hranu još nije dala zeleno svjetlo za plasman bh. mlijeka na to tržište. Čini se kako je i za rješenje tog pitanja odgovor politički.

U sarajevskoj mljekari Milkos vozila su stalno u pokretu.

Bosanskohercegovačko tržište prvo se željelo pridobiti kvalitetom, a modernizacijom i automatizacijom proizvodnje želio se napraviti iskorak ka evropskim konzumentima, javlja Al Jazeere.

Usklađivanje zakona

"Naše nade su da će to biti u roku od šest mjeseci do godine dana. Što se tiče mljekarske industrije i proizvođača mlijeka, farmi, nadamo se da je naše učešće u tim nedostacima minimalno", kaže Adin Fakić, direktor mljekare Milkos Sarajevo.

U ranijoj fazi eksperti Evropske unije bili su i u ovoj firmi. Kolike i kakve nedostatke su uočili tada, ali i tokom posljednje posjete, špekuliše se. Za sada, saznajemo, mljekari su uradili svoje. Ne i bh. inspektori.

U Milkosu kontrolu mlijeka trenutno vrši kantonalna inspekcija, a državna daje dozvolu za izvoz mlijeka.

Da bi mlijeko dobilo zeleno svjetlo za izvoz u Evropsku uniju, potrebno je da BiH izvrši reorganizaciju veterinarske inspekcije, ali i da napravi harmonizaciju svojih zakona sa zakonima EU-a.

Pred Bosnom i Hercegovinom stoji usklađivanje zakona o veterinarstvu i sigurnosti hrane. Mora se hitno donijeti i zakon o poljoprivredi, te ruralnom razvoju na državnom nivou.

Dok državno Ministarstvo vanjske trgovine, kao i Kancelarija za veterinarstvo, čekaju službene rezultate evropskih stručnjaka, puno su rječitiji u entitetskim institucijama.

Ubrzati donošenje legislative

U Ministarstvu poljoprivrede u Banjoj Luci svjesni su da se mora raditi na organizaciji veterinarske inspekcije u BiH.

"Postojeća organizacija veterinarske inspekcije govori da nemamo jasno određen komandni lanac", kaže Radmila Čojo iz Ministarstva poljoprivrede RS-a.

Komandni lanac ključan za izvoz bh. mlijeka u Uniju bazira se na privremenom protokolu. Potpisale su ga državne, entitetske i kantonalne vlasti. Kako se provodio - posebno će ocjenjivati u Briselu.

Sugestije iz delegacije Evropske unije u Sarajevu su jasne.

"Bosna i Hercegovina može pomoći sebi ako ubrza donošenje legislative i napravi stalna rješenja za neka pitanja koja je identifikovala kancelarija Evropske unije za veterinarstvo i hranu", kaže Andy McGuffie iz Delegacije EU-a u BiH.

Kako bh. institucije još moraju raditi na postizanju standarda za izvoz mlijeka u Uniju, proizvođači znaju šta im je činiti - širiti se na druga tržišta, poput CEFTA-e.

"Nadomjestili smo Hrvatsku tržištima Srbije, Kosova, Albanije. Pojačali smo aktivnosti u Makedoniji i Crnoj Gori", kaže direktor Milkosa.

Te aktivnosti u Milkosu su morali pojačati, jer su ostali bez 2,5 miliona eura godišnjeg izvoza u Hrvatsku. Optimistično, tek bi se u septembru mogli vratiti na to, sada tržište Evropske unije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti