Dugovanja koncesionara u TK skoro 10 miliona KM

04.08.2020. 11:46 / Izvor: Akta.ba
Dugovanja koncesionara u TK skoro 10 miliona KM

Vlada Tuzlanskog kantona kao i resorna ministarstva kao koncesori su uložili velike napore i trud u proteklom periodu.

Ukoliko se izuzmu rudnici uglja, većina koncesionara ponaša u skladu sa ugovorima o koncesiji, te njihove obaveze u pravilu ne prelaze visine utvrđene za zadnji obračunski period, koje najčešće tek dospijevaju za naplatu, navodi se u danas prihvaćenoj Informaciji o nadzoru, provjeri rada koncesionara i praćenju izvršenja koncesionih ugovora.

Od ukupno evidentiranih 10.468.901,80 KM dugovanja koncesionara, skoro 10 miliona (9.928.902,74) KM odnosi se na dugovanja JP „EPBiH“ dd Sarajevo, ZD Rudnici „Kreka“ Tuzla, i ZD RMU „Đurđevik“ Đurđevik i RMU „Banovići“ dd Banovići. I pored značajnog iznosa ukupnog duga, ovo pokazujeda su Vlada Tuzlanskog kantona i resorna ministarstva su kroz različite načine uspjeli poboljšati izmirenja obaveza po osnovu koncesionih naknada, te smanjiti dugovanja određenih koncesionara.

Ono što također treba istaknuti jeste da se, u cilju smanjenja dodatnih troškova koncesionarima koji nastaju u postupku obezbjeđenje bankovne garancije, ukoliko je to predviđeno ugovorom o koncesiji, na zahtjev koncesionara počelo omogućavati avansno plaćanje godišnje koncesione naknade na početku tekuće godine, uz usaglašavanje obaveza prema kvartalnim zapisnicima na kraju godine. Takvo rješenje je korisno i za koncesora i koncesionara, te su koncesionari izrazili pohvale za ovakav način obračuna koncesione naknade.

Vlada Tuzlanskog kantona kao i resorna ministarstva kao koncesori su uložili velike napore i trud u proteklom periodu, kako bi se sam proces dodjele koncesija ubrzao, te odnos sa koncesionarima dodatno poboljšao.

Naravno da i u narednom periodu svi oni koji učestvuju u procesu realizacije ugovora o koncesijama, trebaju raditi na tome da se zadrži postojeći trend i da se učine dodatni napori da se prema onima koji ne ispunjavaju obaveze iz ugovora, poduzmu odgovarajuće mjere, kako bi se svi koncesionari doveli u ravnopravan položaj, navodi se u usvojenoj Informaciji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti