Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Dugovi za doprinose koče penzionisanje

14.05.2014. 08:19 / Izvor: Nezavisne novine

Sve je veći broj žalbi građana koji su ispunili uslove za penziju, ali zbog neuplaćenih doprinosa nisu u mogućnosti da ostvare ovo pravo, poručuju iz Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH u svom izvještaju za prošlu godinu.

Obično je, ističu ombudsmani, riječ o privatnim preduzećima koja nisu uplaćivala penzijsko i invalidsko osiguranje svojim radnicima.

"Jedina mogućnost podnosiocima žalbe u takvim slučajevima je podnošenje tužbe radi ostvarivanja svojih potraživanja. Neka od preduzeća koja svojim zaposlenicima nisu uplatila doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i druga potraživanja, su pod stečajem, te su građani izloženi dugogodišnjem čekanju kako bi ostvarili svoja prava", upozoravaju ombudsmani, uz napomenu da im se obraćaju i građani koji nisu zadovoljni visinom određene penzije.

I Tihomir Joksimović, portparol Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, potvrđuje da ima slučajeva da za radnike koji su stekli uslove za penzionisanje nisu uplaćeni doprinosi.

"Na primjer, dešava se da je radnik odradio svojih 40 godina staža, a ne budu mu uplaćeni doprisnosi za dvije-tri godine. Dakle, iako čovjek formalno ima 40 godina staža, suštinski se računa samo staž za koji je uplaćen doprinos", pojašnjava Joksimović.

Tane Peulić, predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva RS, kritikuje poslodavce koji za svoje radnike ne uplaćuju doprinose i ocjenjuje da je ovdje riječ o, kako kaže, "bezobraznom stavu prema zaposlenima".

"Mislim da je sve i jedan poslodavac, koji na taj način ljude dovodi u nepovoljan položaj, u najmanju ruku nekorektan. Inspekcijski organi treba sve da urade da bi te poslodavce doveli u red, a kako bi oni ispunjavali svoje obaveze", sugeriše Peulić.

Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, smatra da se ljudi često bave biznisom, naprave dugove, osnuju novu firmu, a radnike ostavljaju na ulici i bez osnovnih prava.

"Svašta se čini mimo zakona, a naš kontrolni sistem ne funkcioniše onako kako smo mi naučili, kada smo radili, vodili državu i društvo", prisjeća se Rakulj.

Sa druge strane, Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH, tvrdi da je javni sektor veći dužnik penzijskim fondovima nego što je to slučaj s realnim sektorom.

On ujedno kritikuje državu da nije učinila ništa na podizanju konkurentnosti i stvaranju povoljnog ambijenta za poslodavce kako bi mogli da izvršavaju svoje obaveze.

"Ima jako puno vrlo čestitih poslodavaca, ali nam ugled kvare oni koji to krše (uplaćivanje doprinosa), a njih ima najviše u javnom sektoru", tvrdi Bakšić.

Inače, ombudsmani su u svom izvještaju upozorili i da se u BiH, kada je riječ o penzionisanju, još mogu osjetiti posljedice ratnih dešavanja, jer je u nekim slučajevima, pri ostvarivanju prava na penziju, otežano, a ponekad i nemoguće, prikupiti dokumentaciju koja je uništena u proteklom ratu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti