Đukanović: Bilo bi katastrofalno da Zapadni Balkan skrene u treću recesiju

25.09.2014. 08:05 / Izvor: SRNA
Đukanović: Bilo bi katastrofalno da Zapadni Balkan skrene u treću recesiju

Zapadni Balkan se mukotrpno izvlači iz dvostruke recesije i za njegovu stabilnost bilo bi katastrofalno da skrene u treću recesiju, ocijenio je crnogorski premijer Milo Đukanović.

Zapadni Balkan se mukotrpno izvlači iz dvostruke recesije i za njegovu stabilnost bilo bi katastrofalno da skrene u treću recesiju, ocijenio je crnogorski premijer Milo Đukanović na otvaranju regionalne konferencije o ekonomiji zapadnog Balkana, koja se sinoć održavala u Budvi.

Đukanović je istakao da je ekonomski rast u regionu nestabilan, a da je socijalna i ukupna situacija opterećena visokom nezaposlenošću.

"Dodatno, velike poplave u BiH i Srbiji, djelimično i u Hrvatskoj, ostavile su izuzetno negativne posljedice po ekonomiju regiona", rekao je Đukanović, te ocijenio da  nije stimulativna poruka iz nove Evropske komisije da u narednih pet godina nema proširenja EU.

On je istakao da bez kvalitetne vladavine prava nema investicija, a zbog toga i novih radnih mjesta.

"Ekonomskog napretka i nove zaposlenosti ne može biti bez rješavanja uskih grla u infrastrukturi regiona", kaže Đukanović, koji smatra da to na Balkanu nije samo razvojno, već i bezbjednosno pitanje.

On je dodao da je u uslovima krize potpuno zamro model javno-privatnog partnerstva u finansiranju infrastrukture, a za rješavanje takvih problema evropski fondovi pomoći namijenjeni su članicama EU.

Đukanović smatra da treba kreirati izdašniji investicioni okvir za zapadni Balkan, čiji će cilj biti da infrastrukturno poveže region.

Crnogorski premijer je istakao da će region postati konkurentniji i produktivniji, i privlačnije mjesto za investiture, ako zemlje zapadnog Balkana sprovedu odlučnije i radikalnije strukturne reforme.

"Ne može Brisel umjesto nas otklanjati prepreke biznisu. Sami moramo stvarati ambijent za nova porodična, mala i srednja preduzeća. Međunarodni indikatori upozoravaju, iako je posljednjih godina očigledan napredak, da region još nije mjesto o koje će se grabiti investitori", istakao je Đukanović.

Neophodna je, naglasio je on, nova kultura ponašanja administracije prema biznisu, jer ne može biti napretka sve dok ovdašnji ljudi misle da je država najbolji poslodavac.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti