Vijesti

Đuro Obradović, načelnik Neuma: Na Kleku će biti izgrađeni objekti sa 6.000 ležajeva

20.08.2007. 08:03 / Izvor: Dnevni Avaz

Načelnik općine Neum Đuro Obradović potvrdio je da vlada veliko interesovanje za kupovinu oko 500 hektara zemljišta na poluotoku Klek i izgradnju novog turističkog naselja.

On otkriva kako je najnovija ponuda stigla od grupe investitora iz Španije. Također, "u igri" su i englesko-irska kompanija "Raven Grupp", "Hypo Grup", te kompanija "Raguza" iz Dubrovnika u suradnji sa investicijskim fondovima iz Austrije.

"Klek je najbolji lokalitet na ovom dijelu Jadrana. Čista, slobodna zemlja za gradnju. Tamo je moguće napraviti prave stvari. Zato je investitorima i zanimljiv. Koliko znam ima tu investitora koji se stalno vrte oko Neuma. Nastoje sagledati kakvo je stanje, šta se može graditi, kakvo je stanje imovinskih odnosa i drugo" kaže Obradović.

On tvrdi da bi na poluotoku Klek u narednih nekoliko godina trebali biti izgrađeni novi objekti sa oko 6.000 ležajeva sa svim mogućim pratećim sadržajima, kao što su zdravstveni, sportski, kulturni... To će potpuno izmijeniti razglednicu Neuma.

Zemlja na poluotoku Klek je u privatnom vlasništvu i stalno joj raste cijena. Priča se da se oko zemlje na Kleku vrte desetine miliona maraka, a načelnik Neuma predviđa da će cijena zemljišta, koja trenutno iznosi 40 eura po kvadratu, još rasti.

Obradović tvrdi da zna da se trenutno vode intenzivni pregovori o kupovini zemljišta između privatnih posjednika i zainteresiranih kompanija. Govori se i o nekim predugovorima. Posebno je na cijeni tzv. Tanko sedlo, dio zemlje na otoku uz more koji je najatraktivniji za gradnju.

"Znam da ima nekih razgovora, ali da niko još uvijek nije definitivno kupio veću površinu" rekao je Obradović.

U Općini Neum vjeruju da će za ozbiljan početak gradnje na Kleku biti potrebno sačekati još godinu. "Ne zavisi to samo od nas. Zavisi od investitora, od njihovih želja i mogućnosti. Naš interes je daljnja turistička gradnja u Neumu. Vidjet ćemo kako će stvari teći. Vjerovatno će do konkretnih prijedloga doći do sljedeće godine" kaže Obradović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti