Dužničke hartije od vrijednosti RS sve traženije među privrednicima: Obveznicama otplaćuju poreske dugove

24.08.2009. 09:15 / Izvor: Nezavisne novine
Dužničke hartije od vrijednosti RS sve traženije među privrednicima: Obveznicama otplaćuju poreske dugove

Izmirenje "starog" poreza putem obveznica Republike Srpske svakim danom je sve veće, jer za 4.000 KM kupljenih dužničkih hartija od vrijednosti privrednici izmiruju dug od 10.000 KM.

"Trenutna nominalna vrijednost obveznice je 39,78 odsto od jedne marke, tako da privrednici za, recimo, 40.000 KM "kupe" 100.000 KM duga", kaže Velimir Kukobat, pomoćnik direktora za upravljanje dugom Poreske uprave RS.

On ističe da je dosta privrednika prepoznalo ovu pogodnost i da je svakim danom sve više zainteresovanih za otplatu duga kroz obveznice.

"Interesovanje je veliko i nadam se da će velika većina privrednika na ovaj način izmiriti svoja dugovanja jer u suprotnom će i dalje biti u sistemu prinudne naplate", kaže Kukobat i dodaje da je to jedini način da se duga riješe veliki dužnici.

On naglašava da je u početku bilo problema jer je bilo privrednih subjekata koji su u sistemu prinudne naplate, tako da su im računi bili blokirani. Rješenje je, kaže, nađeno u deblokadi računa, ali samo prema brokerskoj kući preko koje se daju nalozi za kupovinu obveznica.

Darko Lakić, pomoćnik direktora Banjalučke berze, kaže da privrednik koji se odluči poreski dug izmiriti putem dužničkih instrumenata treba da se javi nekoj od brokerskih kuća, koje će za njih obaviti neophodne poslove.

"Kada se kupe obveznice vrši se prenos vlasništva s kupca na državu, odnosno država postaje vlasnik obveznica koje je neki privrednik kupio. Nakon toga rješenje se dostavlja Poreskoj upravi RS, koja evidentira izmirenje poreza", kaže Lakić.

Lakić naglašava da je evidentno da su investitori prepoznali i pozitivno ocijenili Zakon o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjeg duga RS tako da je rezultat povećanje cijene i prometa entitetskim obveznicama.

U Ministarstvu finansija RS kažu da je prednost izmirenja poreskog duga kroz obveznice u povećanju tržišne cijene obveznica, tako da povjerioci kojima su emitovane obveznice mogu imati koristi od jednokratne prodaje, jer bi ih uz veću tržišnu cijenu prodavali i time bi izmirenje prema njima bilo efektivnije.

Poreske obaveze kroz obveznice RS mogu izmiriti subjekti koji imaju neizmirene dugove nastale do 31. decembra 2007. godine.

"Privrednicima je pružena i mogućnost otpisa kamate. Naime, ukoliko neki privrednik ima 10.000 duga i 30.000 KM kamate na taj dug njegov dug je ukupno 40.000 KM, a ukoliko do 31. decembra ove godine obveznicama izmiri 10.000 KM obaveza za porez otpisuje im se kamata", naglasio je Kukobat.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti