Dva i po mjeseca od katastrofe: EU ugovara 42 miliona eura

06.08.2014. 10:11 / Izvor: Oslobođenje
Dva i po mjeseca od katastrofe: EU ugovara 42 miliona eura

Evropska komisija finalizira ugovaranje za prvih 42 miliona eura pomoći za poplavljena područja, te očekuje da će to biti provedeno u najkraćem roku, rečeno je za Oslobođenje u Uredu Delegacije EU u BiH.

Evropska komisija finalizira ugovaranje za prvih 42 miliona eura pomoći za poplavljena područja, te očekuje da će to biti provedeno u najkraćem roku, rečeno je za Oslobođenje u Uredu Delegacije EU u BiH.

Iz Ureda napominju da će fokus biti na saniranju javne infrastrukture, posebno školskih objekata, bolnica, centara za socijalni rad, te manjih mostova i puteva, što će pomoći najugroženijim (oko 4.000 porodica) da obnove domove i opskrbe ih najpotrebnijim sredstvima za život.

Pomoć za preduzeća

"Drugi dio pomoći EU, od 45 miliona eura, uskoro će biti na raspolaganju. Tim sredstvima će se pokušati pomoći BiH da iznađe način, da poboljša vlastitu otpornost na prirodne katastrofe, da se pomognu mala i srednja preduzeća kako bi ponovo počela s radom, kao i da se pomogne domaćim nevladinim organizacijama, pružajući im podršku neophodnu za oporavak društvenog razvoja, te druge neophodne mjere", kazao je Andy McGuffie, portparol Delegacije EU u BiH.

Naglasio je kako ova sredstva neće biti korištena kao podrška budžetu, već će biti implementirana u skladu sa standardnim modelom koji koristi EU, pod direktnim nadzorom Delegacije Evropske unije u BiH. U Centralnoj banci BiH rečeno nam je da je na deviznom računu namijenjenom za donacije trenutno 342.385,69 eura i 4.081,51 funta.

"S obzirom na to da su na tom računu sva sredstva namijenjena za pomoć poplavljenim područjima, teško je odgovoriti koliko dio toga su sredstva koja su obećana u Bruxellesu. Na KM računu za ovu namjenu su sredstva od 1.382.957,04 KM", kažu u CBBiH.

Iz CBBiH su podsjetili da su u okviru stand-by aranžmana MMF-a sa BiH krajem juna odobrene istovremeno dvije tranše, VII i VIII i dodatno uvećanje aranžmana zbog prirodne katastrofe. Kako su naveli, sredstva su, u skladu sa pismom namjere, prenesena na sljedeći način - FBiH 215,92 miliona, RS 153,68, te distrikt Brčko 3,73 miliona KM.

"Implementacija kreditnih i donatorskih sredstava namijenjenih za oporavak od poplava odvijaće se na različite načine, kriteriji nisu ujednačeni, svaka kreditna linija ima svoje specifičnosti, a u zaključcima sa konferencije u Bruxellesu zahtijeva se transparentnost i odgovornost prilikom implementacije", naveli su iz CBBiH.

Dobrovoljne dnevnice

Kada je u pitanju Zakon o finansiranju pomoći FBiH, u članu 7. omogućeno je da se dio zarade svih zaposlenih u FBiH, bez razlike između državnog i privatnog sektora, izdvoji iz njihove plaće i usmjeri ka finansiranju obnove stradalih područja. Za zaposlene u javnoj upravi taj iznos je dnevna zarada, dok je za zaposlene u privatnom sektoru to 1 posto neto plaće u narednih šest mjeseci, počev od dana stupanja na snagu ovog zakona. Propisano je da će se sredstva izdvajati pod uslovom da zaposlenik nije pisano odbio da mu se ta sredstva izdvoje iz plaće.

Kako se navodi u saopćenju Vlade FBiH, kada je Zakon usvojen u Parlamentu FBiH, tehničkom greškom izostavljen je dio spomenute odredbe, te na taj način zaposleni u privatnom sektoru nisu mogli pisano odbiti izdvajanje iz svoje plaće.

"S ciljem otklanjanja ovog tehničkog propusta, Zakon je amandmanski revidiran te je ispravljenu verziju potvrdio Dom naroda PBiH, a očekuje se i skora potvrda u Predstavničkom domu. Želimo napomenuti da je intencija ovog zakona, u dijelu koji se odnosi na moguća izdvajanja zaposlenih u FBiH za pomoć nastradalim, omogućavanje onima koji to žele da doprinesu obnovi bez obzira na to da li dolaze iz javnog ili privatnog sektora", kažu iz Vlade FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti