Dvanaest granskih sindikata dogovorilo zajednički nastup u FBiH

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Dvanaest granskih sindikata dogovorilo zajednički nastup u FBiH

Ova grupa sindikata predstavlja i zastupa interese 94.150 radnika i na tim osnovama zahtjeva da se odblokira proces socijalnog dijaloga u FBiH. 

11.03.2019. 11:59 / Izvor: Fena

Dvanaest granskih sindikata dogovorilo je zajednički nastup prema vlastima i poslodavcima u Federaciji BiH.

U zajedničkom saopćenju za javnost navode da „godinu dana traje borba jednog dijela sindikata protiv anarhije koju je pokrenulo prethodno, a nastavilo novo samoimenovano rukovodstvo SSSBiH na čelu sa Selvedinom Šatorovićem“.

"Još od sabotiranja demokratskog izbornog procesa na Kongresu SSSBiH, održanom 22. februara prošle godine, na sindikalnoj sceni u FBiH vlada haos, koji je unatoč naporima da se proces odlučivanja vrati u institucije i organe sindikata na legalan i legitiman način rezultirao blokadom svih, za radnike bitnih, procesa i razgovora", stoji u saopćenju.

Iz tog razloga je 12 granskih sindikata, kako navode, odlučilo da ubuduće nastupa zajednički prema Vladi FBiH, Udruženju poslodavaca FBiH, kao i vladama kantona i svim drugim relevatnim institucijama i u tom smislu je dogovorilo principe saradnje i način rada.

Ovi granski sindikati navode da će ih u svim budućim kontaktima sa socijalnim partnerima, medijima i drugim zastupati Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH, Lejla Čatić, predsjednica Sindikata šumarstva prerade drveta i papira BiH, te  Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine BiH.

"Ove grupa je o svom dogovoru obavijestila i Vladu FBiH, Udruženje poslodavaca FBiH kao i sve druge relevantne institucije u zemlji i van nje i od njih zatražila da ubuduće u svim razgovorima koji se tiču radnika u sektorima koje zastupaju ovi sindikati i za koje su one reprezentativni, legalni i legitimni predstavnici moraju uključiti ovu grupu sindikata", navode u saopćenju.

Napominju da ova grupa sindikata predstavlja i zastupa interese 94.150 radnika i na tim osnovama zahtjeva da se odblokira proces socijalnog dijaloga u FBiH. 

Ovu grupu sindikata čine: Samostaini sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, Unija samostalnih sindikata policije FBiH, Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH, Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti – STBiH, Samostalni sindikat željezničkih radnika u BiH, Sindikat elekroenergetskih radnika FBiH, Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH, Samostalni sindikat radnika u finansijskim organizacijama BiH, Sindikat penzionera u BiH, Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH, Sindikat BH pošta i  Samostalni sindikat radnike hemije i nemetala u FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti