Dvije nove fabrike u Bosanskoj Krupi uskoro otvaraju vrata

25.09.2020. 08:40 / Izvor: Nezavisne novine
Dvije nove fabrike u Bosanskoj Krupi uskoro otvaraju vrata

U narednih mjesec i po dana u Bosanskoj Krupi biće otvorene dvije nove fabrike u kojima će se zaposliti značajan broj radnika

U narednih mjesec i po dana u Bosanskoj Krupi biće otvorene dvije nove fabrike u kojima će se zaposliti značajan broj radnika, izjavio je Armin Halitović, načelnik ove općine. 

Prema njegovim riječima, radi se o fabrici madraca čiji je investitor preduzeće "Sinteks" iz Cazina, a njeno otvaranje prolongirala je pandemija virusa korona. Planirano je da se proizvodni proces organizuje na površini od oko tri hiljade kvadratnih metara, a fabrika se nalazi na lokalitetu poslovne zone Pilana.

Također, plan je da u okviru novog objekta bude smješten i izložbeno-prodajni salon, a proizvodnja će u većoj mjeri biti prilagođena zahtjevima evropskih kupaca i plasirati se na tamošnja tržišta.

Također, poznata njemačka firma "Ringspann", koja se bavi proizvodnjom pogonskih komponenti i dijelova za motore, kupila je zemljište na lokalitetu industrijske zone Pilana, gdje će uskoro započeti s radom njihov poslovni pogon. Prije nešto manje od godinu dana njemački investitor je iznajmio halu u ovoj industrijskoj zoni, gdje je pokrenuta proizvodnja dijelova za električne bicikle, čiji je najveći kupac poznata kompanija "Bosch", a u međuvremenu realizovane su aktivnosti u vezi s izgradnjom većeg proizvodnog pogona.

Inače, pomenuta njemačka kompanija ima tradiciju dugu 70 godina, te uspješnu saradnju s brojnim poznatim svjetskim kompanijama kao što su "Rolls-Royce", BMW ili "Siemens", a posjeduju proizvodne pogone u Njemačkoj, SAD, Kini i Južnoj Africi.

Načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović istakao je za "Nezavisne" kako je primarni cilj lokalnih vlasti otvaranje novih radnih mjesta.

"Ono što smo u posljednje vrijeme radili kada je u pitanju privreda nije uzalud. Sve se odvijalo vrlo brzo i efikasno. Dobili smo saznanja da se vlasnici 'Ringspanna' raspituju o mogućnostima investiranja u Bosanskoj Krupi. Stupili smo u kontakt s njima, upriličili sastanak na kojem smo predočili čime raspolažemo i šta nudimo i na licu mjesta dobili pozitivan odgovor", istakao je Halitović.

On je dodao kako su lokalne vlasti u proteklim mjesecima realizovale i niz programa pomoći i podrške privrednim subjektima, čije je poslovanje otežano zbog pandemije virusa korona.

"Osigurali smo 100.000 maraka iz budžeta za preduzeća koja imaju do 10 radnika i čiji je pad prihoda bio veći od 20 posto u odnosu na proteklu godinu. Ono što nas ohrabruje jeste da ne bilježimo drastičan pad broja zaposlenih i pored izraženih ekonomskih poteškoća, a imamo i nove investicije", kazao je Halitović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti