Dvije opštine u Republici Srpskoj su već zabranile rad nedjeljom

22.12.2019. 07:45 / Izvor: Nezavisne novine
Dvije opštine u Republici Srpskoj su već zabranile rad nedjeljom

Dvije opštine u Republici Srpskoj donijele su odluku da se rad nedjeljom zabrani a za ostale se još čeka odluka Saveza.

Dvije opštine u Republici Srpskoj donijele su odluku da se rad nedjeljom zabrani. 

Jedna je Višegrad, gdje se zabrana rada nedjeljom odnosi na zanatlije, uslužne djelatnosti i trgovine, a primjena je počela prvog decembra. Druga opština je Mrkonjić Grad.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske, rekao je tada da će sjednica Saveza  opština i gradova RS, donijeti i odluka o inicijativi koju je uputio Sindikat – da se rad nedjeljom u trgovinama zabrani ili ograniči. 

"Nadam se da će preporuka koju donese Savez biti pozitivna za nas, na načelnicima opština je dalje da tu donesenu odluku ispoštuju. Ja vam mogu reći da su do sada dvije opštine prihvatile našu akciju. Prva je to uradila opština Višegrad, a druga je opština Mrkonjić Grad. Oni su zabranili rad nedjeljom i ostavili mogućnost da rade hitne službe", istakao je tada Savanović. 

Za potpunu zabranu rada nedjeljom u trgovini glasalo je 94,31 odsto anketiranih građana Republike Srpske, pokazali su rezultati ankete "Rad nedjeljom u trgovini", koju je sproveo Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS.

"U anketi je ukupno glasalo 1.565 građana, od kojih je za potpunu zabranu rada nedjeljom u trgovini glasalo 1.476 građana ili 94,31 odsto. Za ograničenje rada na prvu smjenu glasalo je 56 građana ili 3,58 odsto, dok su 33 građana ili 2,11 odsto glasala da se rad dozvoli bez ograničenja", pokazuju rezultati sprovedene ankete.

Anketa je sprovedena putem internet sajta Saveza sindikata RS i putem stranice ovog sindikata na društvenoj mreži Facebook.

Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova RS, rekao je da su već ranije obavili razgovore sa relevantnim sindikatom, a da će ova inicijativa biti razmatrana na sjednici Predsjedništva između 20. i 30. decembra.

"Radno vrijeme vikendom i nedjeljom jeste u nadležnosti jedinica lokalne samouprave i mi smo ti koji određujemo radno vrijeme. Teško je obećati da ćemo odmah u startu ići u potpunu zabranu rada nedjeljom te bez imalo ustezanja mislim da nećemo uspjeti postići dogovor da se on u potpunosti zabrani, ali su moguće neke vrste ograničenja radnog vremena, specijalizovanih prodavnica i slično. Nema šanse da će obustava biti jedinstven stav", kaže Ćosić.

Divna Aničić, načelnica opštine Mrkonjić Grad, rekla je da je u ovoj opštini rad nedjeljom u trgovinama već odavno ograničen do 15 časova, nakon skupštinske odluke donesene u ranijem periodu, te da nije riječ ni o kakvoj novijoj odluci.

"Moj lični stav je da ne treba da se radi nedjeljom, ali to je skupštinska odluka i mislim da bi to trebalo da se uredi zakonom, a ne da se ostavlja na mogućnosti opštinama. Kod nas sve normalno funkcioniše na ovaj način, a mislim da bi normalno funkcionisalo i da se uopšte ne radi nedjeljom", kaže Aničić.

Još sečeka na stav Saveza za ostale općine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti