Džaferović smijenjen s pozicije predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH

25.07.2014. 15:33 / Izvor: Fena
Džaferović smijenjen s pozicije predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH

Nadzorni odbor je na mjesto privremenog predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH postavio dosadašnjeg zamjenika predsjednika Uprave Borislava Trlina, na period od 90 dana.

Nadzorni odbor Razvojne banke FBiH danas je na sjednici u Sarajevu smijenio predsjednika Uprave banke Ramiza Džaferovića i razriješio funkcije ostale članove Uprave.

Nadzorni odbor je  na mjesto privremenog predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH postavio dosadašnjeg zamjenika predsjednika Uprave Borislava Trlina, na period od 90 dana.

Također, donesena je odluka o raspisivanju konkursa početkom naredne sedmice za imenovanje i izbor predsjednika i zamjenika predsjednika Uprave, izvršnih direktora, te Odbora za reviziju, a procedura imenovanja trebala bi biti okončana u roku 30 dana.

Predsjednik Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH Aid Berbić pojasnio je da je razlog za smjenu istek mandata u novembru 2012., a na pitanje zašto to nije učinjeno ranije odgovorio je da je Skupšina bila preuzela ingerencije Nadzornog odbora. 

Istakao je da je Skupština ta koja je to mogla ranije uraditi, kao i da je ovaj nadzorni odbor imenovan tek u julu ove godine.

Berbić je rekao da će biti ispitani navodi o iznošenju dokumentacije iz Razvoje banke u noći s 24. na 25. juli ove godine, o čemu će biti sačinjena informacija.

"Razvojna banka u finansijskom smislu dobro stoji i neophodno je raditi na tome da ljudi u nju steknu povjerenje i shvate da ova banka mora podržati zapošljavanje i razvoj malih i srednjih preduzeća, kao i određene velike sisteme", kazao je Berbić.

Dodao je da smatra da se Razvojna banka, nažalost, previše "zatvorila" i tako ljude uputila na komercijalne banke, iako ima najpovoljnije kamate.

Džaferović je rekao novinarima da će nakon što dobije napismeno odluku o njegovoj smjeni od suda zatražiti da takvu odluku stavi van snage jer smatra da je sjednica NO sazvana nelegalno, te da on po Zakonu o bankama ne može biti smijenjen, već samo razriješen.

Naglasio je da je on u maju 2012. od Skupštine zatražio raspisivanje konkursa na koji se on neće prijavljivati, ali da taj konkurs zbog političkih turbulencija nije nikada okončan.

"Današnja sjednica Nadzornog odbora je pohod na pljačku banke", potcrtao je Džaferović i precizirao da je od septembra 2006., kad je izabrana Uprava s njim na čelu, kapital Razvojne banke povećan za 73 miliona KM, aktiva za 104 miliona KM, kreditni portfolio za 85 miliona KM, a da je naplativost svake godine između 95 i 97 posto.

Džaferović je istakao da je Federalnoj upravi policije danas uputio zahtjev za izklazak na lice mjesta i izuzimanje originalne dokumentacije po predmetima: kreditni zahtjev društva Saz Monting d.o.o Maglaj, kreditini zahtjev društva Kera Steel Team d.o.o. Mostar, kreditni zahtjev društva Krivaja Zavidovići, kreditni zahtjev društva Pretis d.d. Vogošća, kreditni zahtjev društva GIKIL, a tu su i još neki predmeti, jer postoji sumnja da bi originalna dokumentacija mogala biti otuđena ili uništena.

Po njegovim riječima, u tim slučajevima je Razvojnoj banci pokušano  nanijeti štetu u ukupnom iznosu 76 miliona KM, što  nije spriječio i to je pravi razlog za njegovu smjenu.

Foto: bhdani.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti