Džakula: Nije vrijeme za uvođenje diferencirane stope PDV-a

05.03.2014. 14:47 / Izvor: Fena
Džakula: Nije vrijeme za uvođenje diferencirane stope PDV-a

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula izjavio je danas da nije vrijeme za uvođenje diferencirane stope PDV-a, kao i da je to složeno pitanje koje zahtijeva dublju analizu

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula izjavio je danas da nije vrijeme za uvođenje diferencirane stope PDV-a, kao i da je to složeno pitanje koje zahtijeva dublju analizu.

"To je vrlo složeno pitanje i pri tome bi trebalo razmatrati projekcije i ostvarivanje rasta prihoda", rekao je Džakula na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Smatra da Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske nije trebalo rukovodstvu UIOBiH da upućuje zahtjev za uvođenje diferencirane stope PDV-a na dječiju opremu i ostale dječije potrepštine, nego da su se trebali obratiti Upravnom odboru UIOBiH i Vijeću ministara BiH, koji bi u skladu sa zakonskom procedurom trebalo da se odrede o tom pitanju.

On je naglasio da je UIOBiH spreman provesti svaku zakonsku odluku bilo da je riječ o jednoj ili više poreznih stopa.

Sabina Kuršumović iz Odjeljenja za analizu rizika UIOBiH saopćila je da je UIO u prva dva mjeseca ove godine naplatio 940,5 miliona KM indirektnih poreza ili 6,47 posto više u odnosu na isti period lani.

Ona je navela da naplata PDV-a bilježi konstantni rast od 2011. godine, precizirajući da je u prva dva mjeseca ove godine naplaćeno 43 miliona maraka PDV-a u odnosu na isti period 2013. godine.

Prema njenim riječima, povećana je i naplata carina za 14,36 posto, akciza za 3,83 posto, te putarine za 15,12 procenata.

Kuršumović je još kazala da su, nakon što je UIO objavio spisak dužnika po osnovu indirektnih poreza, ti dužnici uplatili 21 milion KM dugovanja.

Milica Vidović iz Odjeljenja za porezne prijave UIOBiH saopćila je da je s naplaćenih 5,88 miliona maraka prošla godina bila rekordna kada je riječ o naplećenim indirektnim porezima, ističući da je posebno značajno to što su ovi prihodi ostvareni u uvjetima pada potrošnje, velike zaduženosti i povećanja štednje.

Govoreći o raspodjeli sredstava s jedinstvenog računa UIO entitetima i Distriktu Brčko, ona je navela da će na to u dobroj mjeri utjecati enorman rast vanjskog duga za 74 procenta u odnosu na 2012. godinu, koji se servisira s jedinstvenog računa UIO.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti