Džindić: Namjenska industrija FBiH u velikom usponu

10.04.2017. 08:51 / Izvor: Avaz.ba
Džindić: Namjenska industrija FBiH u velikom usponu

U poređenju s prethodne dvije godine, novi podaci pokazali su da vojna industrija doživljava veliku ekspanziju i da bilježi rast proizvodnje opreme i izvoza.

Kompanije koje posluju u okviru namjenske industrije Federacije BiH ostvarile su prošle godine 229,7 miliona maraka prihoda, pokazali su podaci o poslovanju 13 firmi, koji su u posjedu „Dnevnog avaza".

Tako je postignut najveći uspon u poslovanju ovih kompanija otkad postoji namjenska industrija u Federaciji BiH, potvrđeno je "Avazu" iz Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH.

U poređenju s prethodne dvije godine, novi podaci pokazali su da vojna industrija doživljava veliku ekspanziju i da bilježi rast proizvodnje opreme i izvoza.

S privatnim kompanijama koje djeluju u okviru namjenske industrije Federacije ukupan promet ostvaren na kraju prošle godine iznosi oko 250 miliona KM, dok su za ovu godinu dogovoreni i potpisani poslovi u vrijednosti od 315 miliona KM, što je potvrdio i ministar Nermin Džindić.

"Ovo su, zaista, odlični rezultati, koji govore da je namjenska industrija FBiH u velikom usponu, a ove godine očekujemo da premašimo sve planove", kaže Džindić.

Najbolje rezultate u poslovanju lani je ostvario „Igman" iz Konjica, sa 113,1 milion maraka prihoda, iako je plan iznosio 96,5 miliona KM. Za ovu godinu „Igman" je dogovorio poslove vrijedne 116,3 miliona KM. Na drugom mjestu po visini prihoda u prošloj godini je goraždanski „Unis Ginex" sa 39,2 miliona KM, dok su ove godine dogovoreni poslovi u vrijednosti od 44 miliona KM.

Vogošćanski „Pretis" lani je zaradio 21,5 miliona KM, a ove godine već je dogovorio 61,5 miliona KM novih poslova. Firma BNT TMIH iz Novog Travnika također se može pohvaliti odličn i m rezultat i ma sa 10,2 miliona maraka prihoda ostvarenog lani. Kada je u pitanju tekuća godina, dogovoreni su poslovi u vrijednosti od 12,1 milion KM.

Goraždanska „Pobjeda Tehnology" lani je prihodovala 16,1 milion KM, a ove godine dogovorila je 20,1 milion KM novih poslova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti