Džindić: Očekujemo da će bh. privredi trebati duži period da se vrati na staro

10.11.2020. 10:22 / Izvor: Fena
Džindić: Očekujemo da će bh. privredi trebati duži period da se vrati na staro

Članom 5. Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede definisano je da se pomoć dodjeljuje do 31. decembra.

Federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije objavilo je javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu finansijske pomoći izvoznim privrednim društvima u sektoru industrije, koji je otvoren do 10. novembra. U toku je proces prikupljanja ponuda te će nakon zatvaranja javnog poziva sve prijave biti pregledane i spremne za ocjenjivanje, izjavio je u intervjuu za današnje Oslobođenje federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Kako je pojasnio, Članom 5. Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede definisano je da se pomoć dodjeljuje do 31. decembra, a nakon potpisivanja ugovora sa korisnikom grant-sredstava, krajnji rok za isplatu je 31. januar 2021. godine.

"S ciljem smanjenja štetnih posljedica, kako za stanovništvo tako i za privredu, donesen je niz mjera koje se mogu podijeliti na interventne i strateške mjere. Donesen je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koji je usvojio Parlament FBiH, uspostavljen je garantni fond pri Razvojnoj banci Federacije, uveden je moratorij na kredite trajnog revolving fonda federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije... Svjesni smo da to nije dovoljno, jer privrednici i dalje ukazuju na tešku situaciju u poslovanju. Privreda duži niz mjeseci trpi gubitke i suočava se sa smanjenim obimom poslovnih aktivnosti. Najpogođeniji sektori su turizam, ugostiteljstvo i sektor transporta. Imajući u vidu da realni sektor svoj razvoj uglavnom bazira na izvozu i da je pandemija dovela do prekida globalnih lanaca dobavljača, na koje su uglavnom naslonjeni izvoznici, očekivati je da će bh. privredi trebati duži period da se vrati na nivo prije pandemije", kaže Džindić.

Upitan može li, na osnovu podataka kojim raspolaže, reći kolike štete je pretrpjela namjenska industrija i da li u tom segmentu imate plan za prevazilaženje krize, rekao je da je pandemija koronavirusa svakako uticala na poslovne aktivnosti privrednih društava namjenske industrije, prvenstveno zbog bojazni za zdravlje i živote uposlenika, iako su se poduzele sve neophodne i propisane mjere zaštite.

"Problem je predstavljala i još u određenim segmenti ma predstavlja isporuka, odnosno transport robe zbog značajno smanjenog broja letova i pogotovo zatvorenosti aerodroma određeni period. Zatim, tu su ograničenja koja su uvele neke države, a u koje treba da se vrši isporuka robe.... I pored svih tih poteškoća, proizvodni izvozni trendovi su na visokom nivou, što oslikava podatak da je u prvom polugodištu 2020. izvoz namjenske industrije Federacije BiH veći za 15,62 posto u odnosu na isti period prošle godine", kazao je.

Džindić je rekao da je Vlada Federacije, svjesna stanja u rudnicima i opredijeljena da se stanje promijeni nabolje, donijela nekoliko zaključaka koji se odnose, između ostalog, i na definisanje elemenata poslovanja i upravljanja u rudnicima koji će obezbijediti stabilan rad i poslovanje rudnika, te ubrzati započeti proces prestrukturiranja rudnika. U rudnicima koji su u sastavu koncerna doneseni su novi statuti rudnika i trenutno se radi na izradi novih organizacija i drugih općili akata.

"Smatram da će ove aktivnosti doprinijeti boljem poslovnom ambijentu i obezbijediti uslove za stabilan rad i poslovanje rudnika, kao i propisanu pojedinačnu i kolektivnu zaštitu radnika. Odgovorna komunikacija između rudnika u koncernu sa Elektroprivredom BiH pomogla bi boljem razumijevanju stanja i nema potrebe da se problemi rješavaju štrajkom", rekao je, između ostalog, Džindić za "Oslobođenje".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti