Džindić: Uskoro potpisivanje Kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva (Video)

21.02.2020. 08:55 / Izvor: Fena
Džindić: Uskoro potpisivanje Kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva (Video)

Zajednički tim formiran je rješenjem generalnog direktora Elektroprivrede BiH, a tekst Prijedloga kolektivnog ugovora usuglašen je 5. 2. 2020. godine.

Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj u Mostaru dala je suglasnost na Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH i za njegovo potpisivanje ovlastila federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića.

Na taj način realiziran je zaključak od 22. 8. 2019. godine kojim je Vlada zadužila Uprava JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo da zajedno s Upravom Rudnika mrkog uglja Banovići d.d. Banovići formira zajednički tim u koji će biti uključeni predstavnici uprava rudnika, Ureda premijera FBiH, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, te otpočne konsultacije s ovlaštenim predstavnicima reprezentativnih sindikata s ciljem pripreme pregovora za zaključenje izmjena i dopuna važećeg kolektivnog ugovora.

 

Zajednički tim formiran je rješenjem generalnog direktora Elektroprivrede BiH, a tekst Prijedloga kolektivnog ugovora usuglašen je 5. 2. 2020. godine.

"Nakon što su sindikati zajedno s upravom Elektroprivrede usuglasili i dogovorili, uz blagu intervenciju ministarstva i Vlade, da će pristati na novi način rada i plan restrukturiranja i da se ide u fazu povećanja minimalne satnice s 2,5 na 2,7, Vlada je dala suglasnost da u narednom razdoblju s reprezentativnim sindikatom potpiše usuglašeni kolektivni ugovor", izjavio je novinarima federalni ministar Džindić.

Dodao je kako se nada da će se novi kolektivni ugovor početi primjenjivati od 1. ožujka 2020.

"Plan restrukturiranja u nekoj radnoj fazi je gotov. Određene korekcije još uvijek radimo. Ne želimo iznositi nikakve informacije dok se on u konačnici ne završi i potvrdi i od Nadzornog odbora i Skupštine, a nakon toga i Vlade Federacije BiH", kazao je ministar Džindić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti