E-registrom omogućena ravnopravna utakmica privrednih subjekata u KS

29.09.2017. 11:31 / Izvor: Akta.ba
E-registrom omogućena ravnopravna utakmica privrednih subjekata u KS

Pojednostavljenjem određeni procedura je omogućeno da privrednici u Kantonu Sarajevo mogu na godišnjem nivou da uštete i do tri miliona KM.

Međunarodna finansijska korporacija (IFC) pomaže na razne načine mnogim nivoima vlasti u BiH. Sa Kantonom Sarajevo, a uz veliku pomoć Ambasade Velike Britanije u novembru 2015. godine je potpisan ugovor o saradnji oko zajedničke implementacije projekta "Povećanja investicija i unapređenja poslovnog okruženja - LIFE".

U okviru projekta je dosta toga uređeno, kaže Lada Buševac, šefica Ureda Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u Bosni i Hercegovini.

"Na početku realizacije projekta s našim partnerima obavili smo mapiranje i identificirali 334 administrativne procedure, odnosno dozvole, licence, saglasnosti, odobrenja, te analizirali zakonsku regulativnu bitnu za obavljanje poslovnih aktivnosti u KS-u. Provođenjem strukturalnog dijaloga putem imenovanih radnih grupa Vlade KS-a, te fokus-grupa, identificiran je značajan broj procedura koje predstavljaju smetnju ili otežavaju poslovanje u Kantonu", kaže Buševac. 

Nakon konsultacija sa privredom date su preporuke Vladi, a njihovim usvajanjem Skupština i Vlada KS-a su do sada promijenile ukupno 218 procedura, te nekoliko zakonskih rješenja. 

"Sveobuhvatnim mapiranjem administrativnih postupaka stvoreni su uslovi za uvođenje ažurnog Elektronskog registra administrativnih postupaka i ažurne liste kantonalnih poticaja za privrednike, koji su dostupni na web stranici Vlade KS-a, a do danas ih je koristilo skoro 40 hiljada privrednika i građana KS-a", navodi je Buševac. 

Pojašnjava, kako je E-registrom stvoren prostor za ravnopravniju utakmicu između privrednih subjekata u Kantonu, što predstavlja povećanje transparentnosti.

"Pojednostavljenjem određeni procedura je omogućeno da privrednici u Kantonu Sarajevo mogu na godišnjem nivou da uštete i do tri miliona KM manjim zahtjevima, manjim troškovima procedura i postupaka", kazala je Lada, te pojasnila kako su na vrlo jednostavan način date informacije vezane za infrastrukturu, ekonomske, demografske, komunalne pokazatelje sa primjerima specifičnih investicijskih lokacija.

Napomenula je, kako je u zadnjih 12 mjeseci od kako su počeli implementirati projekat registrovano skoro 60 posto više novih firmi u Kantonu Sarajevo u odnosu na raniju godinu.

"Ovo podrazumijeva obrte i društva sa ograničenom odgovornošću", navela je Lada, naglašavajući kako bi se BiH mogla smatrati idealnom destinacijom za nove investicije, a neke od prednosti kaže su i blizina evropskog tržišta, kvalitetna radna snaga, bogatstvo resursima, izuzetno iskustvo sa ranijim investicijama, industrijska tradicija.

Bez obzira na navedeno, kaže kako je realnost drugačija jer strane investicije stagniraju, sa druge strane se kapitalne infrastrukturalne investicije sporo razvijaju.

"Na sve ovo utiču eksterni i interni faktori. Na eksterne faktore ne možemo uticati, dok za interne faktore je put u porastu investicija kroz stvaranje jednog poslovnog okruženja u kojem dominara pravna predvidljivost i administrativna efikasnost", navela je Buševac.

Podcrtala je kako se mora raditi na troškovnoj efikasnosti i racionalizaciji, što bi značilo da cijene administrativnih postupaka se moraju svesti na nivo koji je adekvatan i prihvatljiv za privatnike.

Sve ovo je kaže, važno za BiH, ali i mnoge zemlje u svijetu kako bi išle ka povećanju investicija. "Naš izvještaj Doing Business koji predstavljamo svake godine zajedno sa Svjetskom bankom to pokazuje", istaknula je Buševac.

Nadalje, osvrćući se na projekt LIFE putem kojeg su smanjenje takse kod registracije novih firmi i novih nekretnina, ističe da u naredne tri godine očekujemo još bolje rezultate.

Inače, Lada Buševac, je navedene rezultate projekta predstavila i u okviru održavanja Međunarodne poslovne konferencije u Sarajevu.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti