EBRD će nastaviti ulagati milijardu eura godišnje u zapadni Balkan

Vijesti / SVIJET

EBRD će nastaviti ulagati milijardu eura godišnje u zapadni Balkan

25.02.2020. 10:51 / Izvor: Nezavisne novine

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nastaviće da ulaže najmanje milijardu eura godišnje u region zapadnog Balkana, ali za to su potrebni mir i reforme, izjavio je direktor EBRD-a Suma Chakrabarti.

Chakrabarti je rekao za "RTS" da je sa 13 milijardi eura EBRD najveći pojedinačni investitor u zemljama zapadnog Balkana.

Odgovarajući na pitanje da li je stabilnost, odnosno nestabilnost, presudna stvar za region, on je rekao da su "posljednjih 25 godina (u regionu) učinjene vidljive promjene i u političkom i ekonomskom smislu".

"Došle su mlađe generacije. Kada to kažem mislim i na političare. One su otvorenije i posvećenije miru i razvoju", dodao je Chakrabarti.

On je istakao da je to "dobra promjena" i da "treba vidjeti kako bi te promjene uticale na brže približavanje (zemalja regiona) EU".

"Vidimo proces oko Sjeverne Makedonije i Albanije. Treba eliminisati tenzije i ubrzati dijalog između Beograda i Prištine", naveo je direktor EBRD-a.

Prema njegovim riječima, sve to zajedno doprinijeće pozitivnom razvoju događaja i dati šansu regionu na duge staze.

Chakrabarti je pohvalio ekonomske rezultate Srbije, istakavši da je "vrijeme za još veća ulaganja u Srbiji" jer je "ekonomija zemlje otvorena". 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti