EBRD daje kredit u iznosu od 10 mil. KM za projekte energetske efikasnosti i obnovljive energije u BIH

21.04.2009. 16:15 / Izvor: Fena
EBRD daje kredit u iznosu od 10 mil. KM za projekte energetske efikasnosti i obnovljive energije u BIH

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) daje kredit od deset miliona eura za finansiranje projekata energetske efikasnosti i obnovljive energije u privatnom sektoru u Bosni i Hercegovini.

Kredit Raiffeisen banci BiH će se koristiti za dalje kreditiranje privatnih bh. preduzeća koja vrše ulaganja u projekte održive energije.

Ovaj kredit je dio EU/EBRD programa kreditnih linija za projekte održive energije u zemljama zapadnog Balkana, zajedničkog programa EBRD-a i Evropske komisije kojim će se obezbijediti do 60 miliona eura u obliku kreditnih linija lokalnim bankama koje su uključene u finansiranje projekata energetske efikasnosti i obnovljive energije u Srbiji, BiH, Makedoniji i Crnoj Gori.

Finansijski program ima za cilj promoviranje projekata energetske efikasnosti i obnovljive energije u kompanijama zapadnog Balkana, kojim će se pomoći smanjenje ovisnosti regiona o klasičnim izvorima energije i ublažiti efekti klimatskih promjena.

EBRD ocjenjuje da u industrijskom sektoru BiH postoje značajni potencijali za poboljšanja energetske efikasnosti.

Ovaj finansijski program je dopunjen EU grant fondovima u iznosu od 13,5 miliona eura iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), koji će se koristiti za tehničku pomoć projektima energetske efikasnosti i za investicione poticaje.

Dodatna tehnička saradnja će se finansirati iz EBRD-ovog multidonatorskog fonda za zapadni Balkan u iznosu od 2,5 miliona eura.

Šef Delegacije Evropske komisije za BiH Dimitris Kourkoulas pozdravio je odličnu saradnju između EU i EBRD-a u korist BiH.

"Pokrećemo novi program finansiranja energetske efikasnosti u BiH, kao nastavak izvanrednih iskustava koja smo imali na sličnim zajedničkim projektima sa EBRD-om u drugim zemljama u regionu. Evropska unija je najveći donator u BiH i naša ukupna pomoć iznosi 2,8 milijardi eura od 1996. godine do danas, a predviđeno je oko 300 miliona eura pomoći u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) za period od 2009 do 2011", dodao je Kourkoulas.

Direktor EBRD Predstavničkog ureda u BiH Giulio Moreno je rekao da je ovaj finansijski program ključni element bankine strategije u BiH kojim se pospješuje povećanje investicija u održivu energiju u zemlji i istovremeno omogućava saradnja sa značajnom bankarskom grupacijom na veoma važnom pitanju održive energije.

Direktor Raiffeisen banke dd BiH Michael Muller je rekao da ova banka očekuje uspješnu implementaciju ove kreditne linije za energetsku efikasnost u saradnji sa EBRD-om, za dobrobit lokalnih preduzeća i ekonomski razvoj zemlje.

On očekuje se da će EU/EBRD program kreditnih linija za projekte održive energije u zemljama zapadnog Balkana ponoviti uspjehe koji su već postignuti sličnim programima u Bugarskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Ukrajini, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Raiffeisen banke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti