EBRD: Za projekte EE u privatnom i javnom sektoru 15 miliona EUR

12.03.2014. 11:23 / Izvor: eKapija.ba
EBRD: Za projekte EE u privatnom i javnom sektoru 15 miliona EUR

Odaziv kompanija iz Bosne i Hercegovine je vrlo dobar, gledajući po broju do sada ugovorenih projekata i projekata u implementaciji, može se reći da je trenutno WeBSEFF linija najaktivnija u BiH.

Nakon što je uspješno završena  kreditna linija za održivu energiju za Zapadni Balkan WeBSEFF I koja je razvijena od strane Europske banke za obnovu i razvoj za potporu ulaganjima u energetsku efkasnost i obnovljive izvore  energije u kompanijama krajem prošle godine počeo je WeBSEFF II.

Novi WeSBEFF II, s okivirom od 75 miliona EUR, temelji se na uspjehu prethodne WeBSEFF I kreditne linije od 60 miliona EUR, koju je Europska banka za obnovu i razvoj pokrenula 2009. godine.

Razlika sadašnje u odnosu na prethodnu liniju je što se, osim privatnog sektora, uključuje i javni sektor, odnosno projekti poboljšanja energetske efikasnosti u zgradama javnog sektora.

Trenutno je za projekte iz Bosne i Hercegovine preko dvije poslovne banke, Raiffeisen Bank i UniCredit Bank, raspoloživo 15 miliona eura.

Senad Mrkaljević, Bank Relationship Manager projekt za eKapija.ba kaže kako je odaziv kompanija iz Bosne i Hercegovine vrlo dobar, a gledajući po broju do sada ugovorenih projekata i projekata u implementaciji, kaže kako možemo reći da je trenutno WeBSEFF linija najaktivnija u Bosni i Hercegovini.

"U okviru WeBSEFF I kreditne linije u regiji je finansirano 129 projekata energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, ukupne vrijednosti 59 miliona EUR, uz učešće  osam lokalnih banaka iz tri zemlje regije. Od broja je u Bosni i Hercegovini realizovano 55 projekata", pojašnjava Mrkaljević, naglašavajući kako je prosječno razdoblje povrata kredita iz ušteda iznosilo tek nešto više od tri godine.

Kako svaki projekat zahtjeva određeno vrijeme od predaje do realizacije, Zoran Bogunović, Marketing Expert projekta kaže kako je gledajući od javnog pokretanja WeSBEFF II linije u oktobru 2013. godine, od predaje do realizacije projekata u Bosni i Hercegovini trebalo  u prosjeku oko 26 dana, a za očekivati je da će se taj proces ubuduće još i dodatno ubrzati.

Ko može uzeti novac

WeBSEFF  krediti dostupni su privatnim kompanijama za maksimalno kreditiranje od 2 miliona eura, općinama/opštinama, ESCO kompanijama, javnim ili privatnim kompanijama koje se bave komunalnim uslugama i vlasnicima javnih objekata za maksimalno finansiranje od 2,5 miliona eura.

Krediti se mogu koristiti za savremene tehnologije koje smanjuju potrošnju energije ili emisiju CO za najmanje 20%, obnovu zgrada pod uslovom da će investicijom zgrada postati energetski efikasnija za najmanje 30% i male projekte obnovljivih izvora energije.

Više informacija može se dobiti kod Raiffeisen Bank, UniCredit Bank i WeSBEFF tima.

Pomoć vlasnicima zgrada i kompanija

WeBSEFF može pomoći vlasnicima zgrada i kompanija u smanjenju potrošnje energije do 50% te postizanju značajne uštede, poboljšavajunju udobnost i produktivnost u javnim zgradama, školama, bolnicama i kompanijama. Ulaganje u zgrade uveliko povećava njihovu vrijednost, a kako Certifkati energetske efikasnosti zgrada postaju obavezni na Zapadnom Balkanu, pozitivna ocjena energetske efkasnosti je vrlo važna svakome ko želi prodati zgradu, jer se takve zgrade jednostavnije zagrijavaju, rashlađuju i osiguravaju optimalnu razinu udobnosti.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti