Edhem (Eddie) Čustović: Pripremamo strategiju za razvoj pametnog grada u Tuzli

29.11.2018. 09:55 / Izvor: Akta.ba
Edhem (Eddie) Čustović: Pripremamo strategiju za razvoj pametnog grada u Tuzli

Edhem (Eddie) Čustović, rođeni Tuzlak sa s dvodecenijskom australskom adresom pomjera svjetske granice u nekoliko oblasti.

Edhem (Eddie) Čustović, rođeni Tuzlak sa s dvodecenijskom australskom adresom pomjera svjetske granice u nekoliko oblasti. Uspješan je inženjer i inovator, profesor na uglednom La Trobe univerzitetu. Jedan od rijetkih primjera Bosanaca i Hercegovaca koji je ostvario uspjeh u svijetu, a sada je spreman svoja znanje prenositi na mlade generacije iz jedinog razloga što voli svoju državu. Osim toga, svaku priliku koristi dovede stručnjake i investitore iz svoje mreže u našu domovinu. 

Tako je i jučer, kao predsjednik Organizacionog odbora bio na otvaranju Prve međunarodne sedmice bh. inženjerstva u Tuzli, događaja koji povezuje privrednike i inžinjere, akademsku zajednicu i studente, organe državne uprave i investitore. 

Ogroman potencijal

"Imao sam priliku da se obrazujem i snađem u nekom boljem okruženju i smatram da je obaveza svakog Bosanca i Hercegovca koji je nešto postigao u svom životu da pomognu onima koji nisu imali tu priliku. Svaku priliku koristim da boravim u BiH, da radim sa mladim ljudima, da pokušamo da napredujemo kao država i da mladim ljudima pokažemo da se može raditi i uspjeti i u BiH, a ovaj događaj je samo primjer toga", kazao je on, dodajući da će se skup održavati svake godine kako bi inženjerstvo podigli na jedan novi nivo i pokažu koliko znamo i možemo.

Govoreći o pametnim gradovima, najnovijim tehnologijama i kako Tuzla može napredovati u tom pravcu, cilj im je kaže učiniti je mjestom koje će biti prvo u tehnologijama.

"Imamo ogroman potencijal i veoma brzo možemo napraviti korak dalje u tome. Moramo biti složni, imati strategiju, a jedan od mojih ciljeva je da sa gradonačelnikom razvijemo strategiju koju sam spreman napisati sa kolegom Robertom Saraccom. Želimo povezati Grad Tuzlu sa drugim evropskim gradovima jer imamo inicijativu od Instituta elektrotehnike i elektronike i tu priliku ne smijemo propustiti", istakao je Čustović.

Govoreći o kapacitetima i preduslovima za razvoj pametnog grada, kaže da za njihov razvoj ne moramo računati samo na usluge telekoma. Kao dokaz navodi svog kolegu Tibora Caru koji je razvio privatnu IoT mrežu u Australiji. "Odazvao se mom pozivu da posjeti BiH da vidimo kako možemo angažovati njegovu kompaniju da pruži istu vrstu usluge koja je deset puta jeftinija od onih koje nude telekom operatereri u BIH", priča nam on. 

Budućnost Tuzle je tri T: Talenat, tehnologija i tolerancija ​

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, također je mišljenja da ova sinergija može pomoći da se umrežimo i da probamo ovu zemlju, kao iz mutne vode, izvući iz krize.       

"Nalazimo se u vremenu kretanja, moćne energetske tranzicije koja je moćna kao okean. Ili ćemo naučiti plivati ili ćemo potonuti. A u tom problemu samo nam znanje može pomoći.  Nalazimo se u vremenu digitalizacije i u vremenu robotike, a istovremeno nikada naša dijaspora nije bila brojnija ni po znanju moćnija. Tamo su naši ljudi usvojili znanje i veoma su uspješni u svim oblastima. Naša formula treba da bude tri T, talenat, tehnologija i tolerancija, zapravo je to formula profesora Floride sa Harwarda", kazao je Imamović.

Poručio je da fakulteti elektrotehnike i informatike u Tuzli ne mogu da proizvedu dovoljan broj inžinjera koji je potreban. 

Firme u BIT Centru proizvode software i 97% njih izvozi svoje proizvode. Gotovo da nema države u kojoj nisu pobjeđivali na tenderima. To je samo jedan primjer da možemo. Iskoristimo i ovu priliku. Domaći, a i naši poduzetnici koji žive u dijaspori, profesori koji rade ovdje i vani, ostvarimo ovu sinergiju i shvatimo ovo kao veliku priliku”, poručio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

No, prije svega, Čustović smatra da prije svega moramo kao individualci biti spremni napraviti korak ka boljem.

"Morate krenuti od sebe i pitati se šta sam uradio da bih unaprijedio svoj dom, porodicu, obrazovanje, grad, a onda i državu. Ako smo iskreni prema sebi i priznamo da možemo bolje i što je još važnije znamo bolje, onda smo na pravom putu", zaključuje on.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti