Edin Džemat pobjednik švedskog kulinarskog takmičenja otvara restoran u BiH

17.11.2016. 13:46 / Izvor: Akta.ba
Edin Džemat pobjednik švedskog kulinarskog takmičenja otvara restoran u BiH
OTVORI GALERIJU

U finalnoj emisiji kuhari su morali da savladaju devet različitih kuharskih elemenata koji bi ih doveli do osvajanja prvog mjesta.

Edin Džemat kuhar bosanskih korjena koji radi i živi u Švedskoj pobijedio je na najvećem kulinarskom takmičenju u Švedskoj poznatom pod imenom "Kuharski Dvoboj".

U intervjuu za Poslovni portal Akta.ba govorio je o samom takmičenju kao i o daljnjim planovima svog profesionalnog razvoja.

"Radi se o najpopularnijem kulinarskom takmičenju u Švedskoj na popularnoj televiziji TV4, koji je pratio veliki broj gledalaca njih oko 1,2 miliona. U okviru takmičarskog dijela izabrano je osam najboljih kuhara koji su tokom cijelog takmičenja boravili u jednom dvorcu gdje su zajedno radili na isprobavanju i prezentriranju različitih vrsta jela. Kroz cijelo takmičenje bili su obuhvaćeni razni kulinarski elementi koje smo morali da savladamo kako bi prešli u sljedeći krug. Svakodnevno smo radili na prepoznavanju ukusa, na brzini pripreme jela, osjećaju za estetiku i drugim elementima koje je stručni žiri tražio od nas. Svakog ponedjeljka jedan kuhar sa najmanjim brojem bodova bi ispao iz takmičenja", govori Džemat.

Džemat kaže kako je ovogodišnje takmičenje proglašeno za jedno od najjačih, jer je okupilo vrhunske kuhare koji imaju michelinove zvjezde, posjeduju više restorana i velike kuharske karijere.

"U finalnoj emisiji bio sam u dvoboju sa kuharom Pelle Johanssonom kojeg sam u konačnici pobijedio sa rezultatom 25:5 bodova stručnog žiria. Zahvaljujući bodovima i medaljama koje sam osvajao u proteklim krugovima takmičenja na kraju sam ostvario najbolji rezultat i ubjedljivo prvo mjesto. Takmičenje sam završio sa devet osvojenih medalja što nije zabilježeno u dosadašnjim emisijama ovog takmičenja i na neki način sam oborio rekord. Takmičenje je zvanično završeno u junu mjesecu ali zbog pravila i ugovora produkcije nismo mogli prije da obavijestimo javnost o svemu, pa je jako teško bilo čuvati tu informaciju, ali na kraju je sve ispalao više nego dobro", govori Džemat.

U finalnoj emisiji kuhari su morali da savladaju devet različitih kuharskih elemenata koji bi ih doveli do osvajanja prvog mjesta.

Ovo nije njegovo prvo takmičenje jer je još i kao učenik u srednjoj školi pokazivao interes za ovaku vrstu javne prezentacije, ali je prvi put da je osvoji zlatnu medalju. Prošle godine je kao kapiten Švedske kulinarske reprezentacije osvojio drugo mjesto u svijetu.

DRUGI KUHAR NA TRŽIŠTU

Edin Džemat je prije par dana objavio i svoju drugu knjigu - kuharicu koja već sad bilježi značajne prodajne rezultate.

"Moja nova kuharska knjiga "DZEMAT" već je prodata u preko 7000 komada za samo tri dana kako se pojavila na tržištu. Knjiga je trenutno dostupna samo na Švedskom jeziku ali imam u planu da uradim i prevod na BiH jezik jer se u njoj nalazi dosta recepata koji nose porjeklo iz Bosne. Knjiga je i zanimljivog naziva, zapravo se radi o mom prezimenu Džemat, kada se na Švedskom razdvoji DZE MAT ono znači ukusna hrana - Mat - hrana, pa je to bio i super naziv za kuharice. Objava kuharice je zbog prolongiranja objave rezultat takmičenja tempirana da se objavi baš kada i sami rezultati, što se pokazalo vrlo ispravnim, jer već sada su svi naši restorani rezervisani par mjeseci unaprijed", govori Džemat.

O planovima svog daljneg razvoja Džemat kaže da su u toku pripreme za otvaranje novih restorana.

"Sa svojim poslovnim partnerom Torstenom Janssonom koji je jedan od najbogatijih ljudi u Švedskoj, drži već četiri restorana i dva hotela. Sada nam je u planu da otvorimo jedan veliki lanac restorana u Švedskoj, pa i šire", govori Džemat.

OTVORENJE RESTORANA U BiH

U aprilu mjesecu Edin Džemat i njegov tim dolaze u BiH kako bi uradili jedno malo istraživanje tržišta, na koji način bi bilo najbolje investirati. U planu im je otvaranje restorana.

Kada je u pitanju saradnja sa kuharima iz BiH Džemat kaže kako ona još uvijek nije zaživjela ali se nada da će kroz njegovo dalje djelovanje u BiH to da se promijeni. Najbolju saradnju ima sa kompanijom Plivit Trade koja je pozicionirana u Švedskoj i koja radi uvoz proizvoda iz BiH. I kroz njihovo djelovanje na tom području aktivno radi na promociji bh. proizvoda u Skandinaviji.

Kada nije u kuhinji i ne sprema fantastična jela, Edin voli otići u prirodu, planinariti, pecati ili voziti motor i na taj način se osloboditi od svakodnevnog stresa i napuniti baterije. U prirodi zna često da pronađe i inspiraciju za neki novi recept. Kaže da voli fitness i da trenira puno kako bi ostao u formi, to mu pomaže i u svakodnevnom poslu kojim se bavi jer on zahtjeva dosta stajanja pa tako cijeli organizam trpi.

Na pitanje šta najviše voli da sprema i jede, odgovara: "Veliki sam ljubitelj lagane kuhinje, morskih plodova i povrća pa se i moja ishrana bazira na tome. Jako je bitno zdravo se hraniti. Radim preko 300 sati mjesečno ali uvijek na posao idem sa osmjehom. Bitno je naći balans koji će vas ispunjavati, zato su priroda, aktivnost i dobra hrana pravi odabir", govori Džemat.

Iako je skoro cijeli svoj život u Švedskoj često boravi u BiH, rodnom Prozoru i Gornjem Vakufu gdje živi njegova porodica.

Poslovni razvoj

Edin Džemat rođen je u Prozoru i kao jedanaestogodišnji dječak 1995. godine otišao je da živi u Švedsku grad Vernamu. Tamo završava kulinarsku gimnaziju i biva proglašen za najboljeg učenika u zadnjih 20 godina, za što kao nagradu dobija specijalnu stipendiju. Svaki dan poslije nastave radio je u gradskom hotelu, što mu je kasnije omogućilo i više ponuda za  posao.

Nakon toga njegovi uspjesi su se samo nizali. Radio je i u vrhunskom restoranu Noma u Kopenhagenu, koji je 2010., 2011., 2012. i 2014. godine specijalizirani magazin Restaurant proglasio najboljim restoranom na svijetu.

Radio je i u New Yorku u restoranu Per Se 9 sa tri Michelinove zvjezdice. Trenutno vodi restoran LinneaArt u Geteburgu, koji je proglašen za jednan od boljih u Švedskoj.

U svom bogatom kulinarskom životu kuhao je večere za mnoga poznata lica a neka od njih su Bill Gates, Elton John, švedski kralj i mnoga druga, koji su mu fantastična referenca za posao kojim se bavi.

Razgovarala Ivana Mihajlović

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti