EE dostiže solidan nivo na javnoj agendi

10.03.2014. 14:04 / Izvor: eKapija.ba

Prvi koraci u definisanju zakonodavnog okvira sežu u 2009. godinu, a do danas se ne možemo pohvaliti značajnim pothvatima, rezultatima, pa čak ni jasnim planovima.

Na Međunarodnom sajmu građevinarstva SaGra i 4. Danima energetske efikasnosti u zgradarstvu uspješan nastup je imao Centar za ekonomski tehnološki i okolinski razvoj (CETEOR) koji je pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH organizovao Konferenciju „Energetska efikasnost - obaveza, potencijal i perspektiva građevinskog sektora“.

Konferencija je privukla pažnju javnosti, čemu u prilog govori i brojka od gotovo stotinu učesnika.

Iz CETEOR-a za eKapija.ba su kazali da je Konferencija imala za cilj promociju trenda intenzivnijeg ulaganja i razvoja projekata energetske efikasnosti u zgradarstvu od strane domaćih i međunarodnih institucija, odnosno, promociju građevinske industrije i njenog potencijala da odgovori zahtjevima tog trenda.

Nosioci agende Konferencije bili su predstavnici domaćih i međunarodnih institucija te proizvođači opreme koji su promovisali dolazeće obaveze, aktivnosti i projekte, odnosno promovisali kapacitete i sposobnosti građevinske industrije u širem smislu.

"Činjenica da je Konferencija okupila  ovako veliki broj učesnika, govori u prilog tome da je energetska efikasnost, polako dostigla 'solidan' nivo na domaćoj javnoj agendi, ali njeno mjesto bi trebalo biti još značajno unaprijeđeno", kaže Samra Prašović voditelj Odjela za energiju CETEOR-a, naglašavajući kako prvi koraci u definisanju zakonodavnog okvira sežu u 2009. godinu, a do danas se ne možemo pohvaliti značajnim pothvatima, rezultatima, pa čak ni jasnim planovima.

Pojašnjavaju, kako su zahvaljujući nekim domaćim i međunarodnim institucijama, ipak učinjeni prvi koraci,  a prisutan je i trend  nešto intenzivnijeg usmjeravanja sredstava u ovu oblast, te na osnovu toga, već se mogu nazrijeti i obrisi budućih pravaca razvoja domaće EE politike.

Osim toga, dodaje kako je u  nacrtu i zakon o EE u FBiH, koji će uz adekvatnu sekundarnu legislativu, urediti ovu oblast dosta konkretno.

"Sa druge strane, cijena energije već dugo ima trend rasta, iako nije zasnovana na tržišnim osnovama. Vrlo brzo cijena energije prestat će biti socijalna i postat će  ekonomska kategorija, čime će građani i poslovni subjekti uvidjeti potrebu u opravdanost ulaganja u povećanje energetske efikasnosti."

Zajednički stav stručnjaka na konferenciji jeste da potrebe postoje, znanje i kadar su na raspolaganju, međutim još nedostaje politika poticaja, kao i agresivniji rad na podizanju svijesti da je ulaganje u energetsku efikasnost budućnost.

"Osnovni zaključak konferencije ukazuje na potrebu jasnih planova za sistemskom obnovom u sektoru zgradarstva, kao pokretačem domaće privrede, oživljavanjem građevinskog sektora te prilikom za upošljavanje domaće radne snage", naglasila je Samra Prašović iz Odjela za energiju CETEOR-a.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti